Σε αρνητική τροχιά οι περισσότερες εισηγμένες για 5ο συνεχές τρίμηνο

Σε αρνητική τροχιά οι περισσότερες εισηγμένες για 5ο συνεχές τρίμηνο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πικρή γεύση αφήνει το πρώτο δείγμα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, αφού είναι σίγουρο ότι οδηγούμαστε για 5ο συνεχές τρίμηνο σε κυριαρχία των ζημιογόνων επιχειρήσεων έναντι των κερδοφόρων. Με βάση τα στοιχεία της Πήγασος χρηματιστηριακής, για τις 33 εισηγμένες (14%) επί του συνόλου των 248 εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου του 2011 προκύπτουν ζημίες μετά φόρων ύψους 260,302 εκατ. ευρώ οι οποίες καταγράφουν αύξηση 32,1% έναντι ζημιών 197,052 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αρνητική είναι και η λειτουργική κερδοφορία των 33 εισηγμένων, καθώς για το φετινό α΄ εξάμηνο το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ανέρχεται στα 1,739 δισ. ευρώ έναντι 1,974 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, καταγράφοντας υστέρηση 11,9%. Αντίθετα, οι ενοποιημένες πωλήσεις εμφανίζουν οριακή άνοδο 2,6% και διαμορφώνονται για φέτος στα 9,181 δισ. ευρώ έναντι 8,949 δισ. ευρώ του α΄ εξαμήνου του 2010.

Βαθαίνει η ύφεση

Η τρίχρονη εγχώρια ύφεση διευρύνει το χάσμα μεταξύ των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Από τη μία πλευρά ενισχύεται ο σκληρός πυρήνας των επιχειρήσεων που ανθίστανται στην ύφεση «χτίζοντας θέσεις για την επόμενη ημέρα». Από την άλλη δημιουργείται ένας θύλακος ζημιογόνων επιχειρήσεων, από τις οποίες προκύπτει ήδη ένας μεγάλος κύκλος προβληματικών εταιρειών. Πρακτικά, λοιπόν, ό, τι μπόρεσε να αποσπάσει το κράτος με τις φοροεπιδρομές του και τις έκτακτες (που πλέον είναι τακτικές) εισφορές το έχασε στο πολλαπλάσιο από τη δραματική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων των παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.

Η ραγδαία επιδείνωση των αποτελεσμάτων των μεγάλων και μεσαίων βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας έρχεται να προστεθεί σε δύο άσχημες χρονιές -αυτές του 2009 και του 2010, – οπότε έχει καταγραφεί σημαντική επιβράδυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Η μικρογραφία που αποτυπώνει ο επιχειρηματικός χάρτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών περιγράφει επιχειρήσεις που μάχονται με τον χρόνο για να επιβιώσουν. Οι εισηγμένες, εκτός από την ύφεση και το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, έχουν να αντιμετωπίσουν και την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια ή, ακόμα χειρότερα, την απομόχλευση του ισολογισμού τους, καλώντας πίσω ή περιορίζοντας τις χορηγήσεις τους, όταν η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τη δευτερογενή αγορά είναι σχεδόν αδύνατη. Οι εισηγμένες που έχουν καθαρή ορατότητα κερδοφορίας είναι όσες έχουν στρέψει τη δραστηριότητά τους (πάνω από το 60% του τζίρου τους) στο εξωτερικό.

Δημοσίευση αποτελεσμάτων

Πυκνώνουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τις επιδόσεις του β΄ τριμήνου του 2011, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη εκπνέει η προθεσμία δημοσίευσης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων. Ειδικότερα, η Motor Oil ανακοινώνει αποτελέσματα τη Δευτέρα 29 Αυγούστου και ακολουθούν στις 30 Αυγούστου τα αποτελέσματα των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Marfin Popular Bank, Σαράντη, Σιδενόρ, Geniki Bank, Σωληνουργείων Κορίνθου και Τράπεζας Κύπρου. Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου 2011 κατεγράφη αύξηση κερδών 7,9% μετά φόρων στο επίπεδο των 444,45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, χωρίς τα αποτελέσματα τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών τα κέρδη μετά φόρων των υπόλοιπων εισηγμένων κατέγραψαν πτώση 41,8%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Οπως εξηγεί η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «ένας λόγος για τον οποίο δεν σημειώθηκε συνολικά αρνητικό αποτέλεσμα είναι και η μη δημοσίευση αποτελεσμάτων από «παραδοσιακά» ζημιογόνους οργανισμούς (Πετζετάκις, Cardico, Alter, ΚΛΩΝΑΤΕΞ, United Textiles, Ατλάντικ, Ασπίς Πρόνοια, Μεσοχωρίτης κ. ά.) που αποτελούν το 3% με 4% του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή