28.603 επιχειρήσεις συστάθηκαν στο α΄ 6μηνο

28.603 επιχειρήσεις συστάθηκαν στο α΄ 6μηνο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά περιορισμένης δυναμικής χαρακτηρίζει ο επιχειρηματικός κόσμος τα στοιχεία για τις ενάρξεις και τις διαγραφές επιχειρήσεων στη χώρα μας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, παραπέμποντας κυριότερα στα στοιχεία που αναδεικνύουν τον μαρασμό της ελληνικής βιοτεχνίας αλλά και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,1%. Οπως προκύπτει από τα μητρώα των 59 επιμελητηρίων της χώρας, το πρώτο εξάμηνο του έτους προέκυψε ένα θετικό «ισοζύγιο» νέων επιχειρήσεων της τάξεως των 3.212, καθώς στα κατά τόπους μητρώα ενεγγράφησαν 28.603 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 25.391. Το θετικό στοιχείο αφορά την αναστροφή της αρνητικής τάσης που σημειώθηκε κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, όταν οι διαγραφές υπερίσχυσαν αριθμητικά των ενάρξεων. Ειδικότερα, τον Μάρτιο προέκυψε θετικό ισοζύγιο 370 νέων επιχειρήσεων από τη συσχέτιση εγγραφών και διαγραφών, τάση που συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, με 1.443 επιχειρήσεις, τον Μάιο με 797 και τον Ιούνιο με 1.633 επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις διαγραφές, τα επίσημα στοιχεία πιστοποιούν ότι η πλειονότητά τους αφορά σε ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Ιούνιο καταγράφηκαν 134 εγγραφές και 146 διαγραφές εμπορικών επιχειρήσεων, αλλά και 46 εγγραφές και 13 διαγραφές εταιρειών παροχής υπηρεσιών, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 545 εγγραφές και 246 διαγραφές. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα στο αντίστοιχο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς σε σύνολο 60 εγγραφών αντιστοιχούν 73 διαγραφές, το σύνολο των οποίων ανήκει στον εμπορικό κλάδο με τη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι ατομικές επιχειρήσεις. Στην κακή εικόνα της συμπρωτεύουσας συνηγορούν επίσης τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με τις εγγραφές να αγγίζουν τις 346 και τις διαγραφές να υπερβαίνουν τις 400.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, με συνολικά 60 εγγραφές και 44 διαγραφές τον Ιούνιο, και τουλάχιστον τις μισές να δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου, ενώ και από τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης προκύπτει θετικό ισοζύγιο 103 επιχειρήσεων, στην πλειονότητά τους εμπορικές ατομικές.

Αντίθετα, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην ελληνική βιοτεχνία, καθώς η κρίση φαίνεται ότι την πλήττει καίρια. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, άνοιξαν 103 ενώ έκλεισαν 211 επιχειρήσεις τον φετινό Ιούνιο, σε συνέχεια αντίστοιχης τάσης κατά τον μήνα Μάιο, οπότε άνοιξαν μόλις 126 επιχειρήσεις και έκλεισαν 262.

Από την υπόλοιπη Ελλάδα, δυσμενής είναι η εικόνα που προκύπτει για τον νομό Αχαΐας, από το αντίστοιχο επιμελητήριο, καθώς τον Ιούνιο καταγράφηκαν 101 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και υπερδιπλάσιες (215) διαγραφές. Σε αυτή την περίπτωση, η πλειονότητα των εταιρειών δραστηριοποιείται στον κλάδο Παροχής Υπηρεσιών και είναι ατομικές. Ανάλογη είναι η εικόνα που προκύπτει και από τα μητρώα του επιμελητηρίου Δράμας, με συνολικά 33 νέες επιχειρήσεις και 40 διαγραφές, ενώ και στο επιμελητήριο Ιωαννίνων προκύπτει τον Ιούνιο αρνητικό ισοζύγιο, με 54 εγγραφές και 62 διαγραφές.

Οι επιχειρηματίες πάντως -και κυρίως οι βιοτέχνες- εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, προβλέποντας έκρηξη λουκέτων και ανεργίας τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, 183.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ ακόμη 190.000 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο λουκέτου. Τα πιθανά λουκέτα συνεπάγονται κίνδυνο απώλειας 250.000 θέσεων απασχόλησης, ενώ ποσοστό 34,6% των επιχειρήσεων μειώνει τις επενδυτικές δαπάνες το τρέχον εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή