Ζημίες 588 εκατ. στο 6μηνο λόγω ομολόγων

Ζημίες 588 εκατ. στο 6μηνο λόγω ομολόγων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά κέρδη μετά από φόρους 76 εκατ. ευρώ, που απομειώθηκαν σε ζημίες 588 εκατ. ευρώ μετά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανακοίνωσε ο όμιλος της Eurobank για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο όμιλος θα ανταλλάξει ομόλογα ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ και η μεσοσταθμική λογιστική απομείωση και η επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια εκτιμώνται σε 16,7% προ φόρων και 664 εκατ. ευρώ μετά από φόρους. Μετά την ανταλλαγή των ομολόγων η εναπομένουσα έκθεση της Eurobank σε ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι σημαντικά μειωμένη, χαμηλότερη των 2 δισ. ευρώ.

Η δραστηριότητα στο εξωτερικό συνέβαλε με κέρδη ύψους 33 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τα κέρδη του 2010 και επιβεβαιώνοντας τον στόχο για υπερδιπλασιασμό τους το 2011. Αρνητικά στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων επέδρασε και η ύφεση της οικονομίας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 10,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου από 9,2% το πρώτο τρίμηνο. Η τράπεζα πραγματοποίησε στο εξάμηνο προβλέψεις ύψους 655 εκατ., αλλά ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί η μείωση κατά 7,5% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Τα καθαρά έσοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στο τέλος του εξαμήνου στα 749 εκατ. ευρώ ή 659 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων 90 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας πτώση κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα προ προβλέψεων μειώθηκαν κατά 3,5% λόγω των χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων, αλλά υποστηριζόμενα από υψηλότερα έσοδα από τόκους και μειωμένες λειτουργικές δαπάνες, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ικανότητα του ομίλου να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Οι καταθέσεις περιορίστηκαν στο τέλος του εξαμήνου στα 34,9 δισ. ευρώ από 43,5 δισ. ευρώ πέρυσι και οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στη μείωση των καταθετικών διαθεσίμων του δημοσίου τομέα. Οι χορηγήσεις διαμορφώθηκαν στα 52,7 δισ. από 53,7 δισ. ευρώ το εξάμηνο του 2010, αλλά είναι αυξημένες κατά 408 εκατ. στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή