Η επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών

Η επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε ο πολυαναμενόμενος νέος κύκλος συγκέντρωσης δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η επόμενη μέρα της συγχώνευσης Alpha – Eurobank είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσει κινήσεις αντίδρασης από τους άλλους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος σημείωσε πως η συγχώνευση αποτελεί το πρώτο βήμα-σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη. Ωστόσο αυτή τη φορά η μεγάλη διαφορά, απόρροια της δημοσιονομικής κρίσης που ταρακουνά συθέμελα τις ελληνικές τράπεζες, είναι ότι ενώ μέχρι τώρα οι προσπάθειες είχαν οδηγό τη δύναμη και τη φιλοδοξία, τώρα οδηγός είναι ο φόβος και η ανάγκη της επιβίωσης. Δεδομένη θεωρείται η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας, αν και προς το παρόν κύκλοι της διοίκησης μεταφέρουν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια. Σημειώνουν ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων και τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης που πραγματοποιεί η BlackRock αποτελούν προϋποθέσεις πριν από την υλοποίηση στρατηγικών κινήσεων. Ωστόσο πολλοί προεξοφλούν δυναμική κίνηση αντίδρασης από τη διοίκηση της Εθνικής με στόχο τη διαφύλαξη της ηγετικής παρουσίας της στην εγχώρια αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε η διοίκηση της ΕΤΕ έχει υποστηρίξει πολλές φορές δημόσια την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερου μεγέθους σχημάτων, κάτι που εκφράστηκε και με την πρόταση συγχώνευσης προς την Alpha Bank στις αρχές του έτους. Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, στελέχη της σχολίασαν ότι η συγχώνευση Alpha – Eurobank αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, προσθέτοντας όμως ότι σε ό, τι αφορά την Πειραιώς δεν υπάρχουν σχετικές συζητήσεις ή άμεσα σχέδια. Μερίδα αναλυτών θεωρεί πιθανή τη συνένωση Εθνικής – Πειραιώς με τη συμμετοχή και ξένου στρατηγικού εταίρου. Η συμμετοχή ξένου μετόχου θεωρείται το μεγάλο ζητούμενο ώστε να εισρεύσει άμεσα φρέσκο χρήμα που θα καλύψει μέρος των αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της ΕΤΕ είναι να επιτευχθεί συμφωνία μόνο με μεγάλο τραπεζικό όμιλο του εξωτερικού. Πιθανό θεωρείται και το ενδεχόμενο να επανέλθει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με την πρόταση προς το Δημόσιο για συγχώνευση με Τ. Τ. και Αγροτική. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως, το 2012 φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί η πρόβλεψη του κ. Γιάννη Κωστόπουλου -που διατυπώθηκε πριν από αρκετά χρόνια- ότι στην Ελλάδα υπάρχει χώρος για 2,5 τράπεζες.

Ξεκίνησε η κούρσα των εξαγορών, εκτιμούν τα ξένα ΜΜΕ

Ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας βλέπει ο ξένος Τύπος τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, καθώς αναμένεται να πυροδοτήσει νέες συμφωνίες που θα ενισχύσουν τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την κρίση χρέους και την ύφεση. «Το μεγαλύτερο κίνητρο πίσω από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν να αποφύγουν την κρατικοποίηση», αναφέρει στο πρακτορείο Reuters τραπεζικός αναλυτής μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας. «Θα αποτελέσει το σήμα εκκίνησης για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα. Οι άλλες τράπεζες θα πρέπει να αντιδράσουν, και ιδιαίτερα η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μικρότερη εκ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών». Εν αναμονή και άλλων συγχωνεύσεων βρίσκεται και η τράπεζα UBS, σύμφωνα με χθεσινή επιστολή της, ωστόσο αναφέρει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας εξακολουθεί να έχει κάποιο ρίσκο υλοποίησης. «Κύμα ενοποίησης στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο φαίνεται να έχει κάποια σημασία από οικονομική άποψη, δεδομένου του κατακερματισμού της αγοράς» αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, Δημήτρης Γιαννούλης και Κάρλος Μπεραστάιν Γκονζάλεζ, σε χθεσινή επιστολή τους προς τους επενδυτές. «Θα μπορούσαμε να περιμένουμε από την αγορά να αντιδράσει με ενθουσιασμό, ωστόσο διατηρούμε μια επιφυλακτική στάση μέχρι την απαραίτητη ανακεφαλαίωση του νέου τραπεζικού ομίλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή