Τα υπέρ και τα κατά για οικονομία, πελάτες, εργαζομένους

Τα υπέρ και τα κατά για οικονομία, πελάτες, εργαζομένους

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συγχώνευση Alpha – Eurobank χαιρετίζεται ως μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, που καλείται να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη της, υλοποιώντας με παράλληλους ρυθμούς τη δημοσιονομική προσαρμογή και την έξοδο από την κρίση. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει πλέον η αποτίμηση των υπέρ και των κατά για τους πελάτες και τους εργαζομένους. Κυρίαρχο ερώτημα, το κατά πόσο το νέο σχήμα θα είναι σε θέση να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά αλλά και τι επιπτώσεις θα προκύψουν για τους 30.000 εργαζομένους των δύο ομίλων.

Οι αποταμιεύσεις

Οι καταθέτες εκτιμάται ότι θα είναι οι άμεσα ωφελημένοι, καθώς ο νέος τραπεζικός όμιλος με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια είναι σε θέση να εγγυηθεί πειστικά πλέον τις αποταμιεύσεις των πελατών του. Απαλλαγμένοι από το αίσθημα ανασφάλειας οι καταθέτες μπορούν να άρουν τις επιφυλάξεις, που έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα στην απόσυρση καταθέσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων έχει κατευθυνθεί σε θυρίδες και κρυψώνες. Δεν μπορεί ωστόσο να παραγνωριστεί ότι η συνένωση στερεί από την αγορά έναν βασικό παίκτη, εξέλιξη που μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά την προσφορά υψηλών επιτοκίων, ειδικά σε μια περίοδο που ο πόλεμος των επιτοκίων είχε πάρει τη μορφή καθημερινής μάχης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η εμπειρία δείχνει ότι όταν μια τράπεζα προσφέρει δυσανάλογα υψηλά επιτόκια, αυτό δεν συνιστά εχέγγυο αξιοπιστίας. Εχοντας αυτό κατά νου, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών κάλεσαν χθες τους καταθέτες να φέρουν πίσω τα χρήματά τους, υποσχόμενοι παράλληλα ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επαναφέρει τη χαμένη ρευστότητα της αγοράς.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, από τη θέση των δανειοληπτών, μπορούν με τη σειρά τους να ελπίζουν βάσιμα ότι ο νέος τραπεζικός όμιλος θα εξασφαλίσει την πολύτιμη ρευστότητα για δανειοδοτήσεις είτε για την αγορά κατοικίας είτε για τη χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών. Η φράση του προέδρου του νέου ομίλου Γιάννη Κωστόπουλου ότι «η στρόφιγγα των δανείων είναι ανοιχτή, αλλά νερό δεν υπάρχει» επιστρατεύθηκε για να περιγράψει το πρόβλημα ρευστότητας που ταλαιπωρεί τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με κλειστή τη διατραπεζική αγορά, ανακύκλωναν ουσιαστικά τις περιορισμένες καταθέσεις που είχαν στη διάθεσή τους. Η συγχώνευση των δύο ομίλων αποτελεί μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές, οι οποίες κρατούν μέχρι σήμερα ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους και την πρόσβαση στη διατραπεζική. Η συνένωση εκτιμάται ότι θα δώσει διέξοδο προς τις αγορές, εξασφαλίζοντας ζεστό χρήμα που θα διοχετευθεί με τη σειρά του στην ελληνική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι αποτελούν παραδοσιακά το ευαίσθητο σημείο μιας συγχώνευσης, η επιτυχία της οποίας κρίνεται εν πολλοίς από τις οικονομίες κλίμακας που θα αναπτυχθούν. Αν και οι διοικήσεις της Alpha και της Eurobank υπήρξαν χθες καθησυχαστικές απέναντι στους 30.000 εργαζομένους, διαβεβαιώνοντας ότι το βάρος της εξοικονόμησης θα δοθεί σε άλλες συνέργειες, ο εξορθολογισμός των καταστημάτων είναι κάτι που θεωρείται αυτονόητο και δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς μειώσεις προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή