Από τον Σεπτέμβριο η έκδοση Εργόσημου σε ΕΛΤΑ, τράπεζες

Από τον Σεπτέμβριο η έκδοση Εργόσημου σε ΕΛΤΑ, τράπεζες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 ξεκινά η έκδοση του Εργόσημου από τα ΕΛΤΑ και στις 20 Σεπτεμβρίου από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank, μετά το αίτημα για παράταση της ημερομηνίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναγκαία προσαρμογή του μηχανογραφικού συστήματος.

Με την εφαρμογή του Εργόσημου το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να μειώσει τις απώλειες ασφαλιστικών εισφορών από την αδήλωτη εργασία των περιστασιακά απασχολούμενων στην κατοικία του εργοδότη, τις αγροτικές εργασίες και τους περιστασιακά εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης, του θεάματος και του ακροάματος.

Πρόκειται για ένα ειδικό έντυπο, με μοναδικό αριθμό, που εκδίδεται από τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ. Συνοδεύεται από την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του. Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος, μόνο με το ΑΜΚΑ του, εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσοστό 20% ή 10% και αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ, αντιστοίχως. Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται «Αρχείο Εργόσημου» (στην ΗΔΙΚΑ Α. Ε.) βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν, μεταξύ των άλλων, τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για τη χρήση του εργόσημου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή