O ΔΗΚΤΗΣ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαία η προσαρμογή, απαραίτητη και η ανάπτυξη

Την τελευταία στιγμή αναβλήθηκε η χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, λόγω φόρτου εργασίας. Λίγο νωρίτερα από αυτήν την προγραμματισμένη σύσκεψη, η τρόικα είχε συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Στο επίκεντρο βρέθηκε η πραγματική οικονομία και η ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η άποψη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν δημιουργεί ανάπτυξη κερδίζει συνεχώς έδαφος και στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η αναθέρμανση της οικονομίας. Ο υπουργός ζήτησε την αποδέσμευση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την παροχή δανείων για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας με δημόσια και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Η 12η δημόσια πρόταση φέτος για έξοδο εισηγμένης από το Χ. Α. έγινε χθες. Αυτή τη φορά έγινε από την γερμανική Henkel που ελέγχει τη Rilken, η οποία εισήχθη στο Χ. Α. στις 29 Απριλίου 1991. Η δημόσια πρόταση είναι προαιρετική για την απόκτηση του 100% της Rilken από τη μητρική εταιρεία έναντι 3,4 ευρώ ανά μετοχή. Η Deutsche Bank ενεργεί ως σύμβουλος της Henkel. Η δημόσια πρόταση αφορά στην απόκτηση του 49,86% της εταιρείας.

Παράταση σε τράπεζες

Μέχρι και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου έχει δοθεί παράταση για τις εισηγμένες τράπεζες να δημοσιεύσουν τις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις, λόγω της συμμετοχής τους στο PSI (ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων), σύμφωνα με ειδική διάταξη που προωθήθηκε στη Βουλή. Της παράτασης των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων εκτιμάται ότι θα κάνουν χρήση οι τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο, δηλαδή η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η T-Bank, αφού οι υπόλοιπες τράπεζες, όπως φαίνεται, θα προλάβουν τη σημερινή ημέρα, που είναι και η τελευταία δημοσίευσης ισολογισμών.

Πρόταση για μια μικρότερη Ευρωζώνη

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς-Ολαφ Χένκελν (φωτογραφία), προτείνει τη διάσπαση της Ευρωζώνης και τη δημιουργία μιας νέας νομισματικής ένωσης που θα αποτελείται από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Ο κ. Χένκελ, ένας εκ των 50 Γερμανών επιχειρηματιών που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει ότι το σχέδιο που πρότεινε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος για ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεπάγεται πολύ μεγάλους κινδύνους. Πρώτα στην Αθήνα, μετά στη Λισσαβώνα, τη Μαδρίτη και ίσως τη Ρώμη, ο κόσμος θα τρέξει στις τράπεζες, μόλις ακουσθεί η λέξη, ενώ το «κούρεμα» του χρέους δεν θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας». Πάντως, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλιν δήλωσε για μια ακόμη φορά, χθες, ότι το ευρώ δεν πρόκειται να διασπαστεί, καθώς τόσο οι ισχυρές όσο και οι αδύναμες χώρες έχουν όφελος από την επιβίωσή του.

Δάνεια σε επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση

Στην προσπάθεια τόνωσης της αγοράς, η κυβέρνηση ρίχνει και πάλι στο τραπέζι το «χαρτί» των εγγυήσεων του Δημοσίου. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, τα δάνεια αυτά θα πρέπει να αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφαλαίων κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός κ. λπ.) και πίστωση για επενδυτικούς σκοπούς, αλλά και σε μεγάλες επιχειρήσεις για επενδυτικούς σκοπούς. Συνολικά το ποσό που θα εγγυηθεί το Δημόσιο ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και δεν θα μπορεί η εγγύηση να υπερβεί τη δεκαετία. Για να καταπέσει η εγγύηση θα πρέπει να μην έχουν πληρωθεί τρεις δόσεις του δανείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή