ΔΗΚΤΗΣ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Telecom Serbia αναζητεί δάνειο για το 20% που ελέγχει ο ΟΤΕ

Εκλεισε η πώληση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Telecom Serbia και μένει η διασφάλιση της χρηματοδότησης που θα ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Για τον σκοπό αυτό, η σερβική εταιρεία, που πρόκειται να αγοράσει το μερίδιο του ΟΤΕ, τώρα αναζητεί στη διεθνή αγορά τα σχετικά κεφάλαια. Η εταιρεία αναζητεί 300-500 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τις μετοχές που κατέχει ο ΟΤΕ, αλλά και να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερες δανειακές της συμβάσεις. Το τίμημα εκτιμάται σε περίπου 380 εκατ. ευρώ και η μεταβίβαση πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι δύο πλευρές «έδωσαν τα χέρια» πριν από περίπου ένα μήνα. Οι αρχικές αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η Deutsche Telekom για την υλοποίηση της συμφωνίας κάμφθηκαν, όταν άρχισε να απομακρύνεται από τον ορίζοντα η πώληση της θυγατρικής της Deutsche Telekom στις ΗΠΑ, T-Mobile, η οποία θα έφερνε στα ταμεία της γερμανικής μητρικής εταιρείας 39 δισ. δολ. ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού ωστόσο πάγωσαν την εξαγορά της εταιρείας από την AT&T, καθώς θα δημιουργούσε μια υπερσυγκέντρωση στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας. Η συμφωνία στην Telecom Serbia προβλέπει την πώληση του 20% των μετοχών της εταιρείας από τον ΟΤΕ αντί περίπου 380 εκατ. ευρώ. Το τίμημα βασίστηκε στην τελευταία αποτίμηση της Telecom Serbia που είχε πραγματοποιήσει η Telekom Austria, όταν η τελευταία τον περασμένο Μάρτιο είχε επιχειρήσει να αποκτήσει το 51% της σερβικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Τότε η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να μη δεχθεί την προσφορά της αυστριακής εταιρείας, κρίνοντας το τίμημα χαμηλό.

Ο χρόνος πλησιάζει, οι συγκυρίες την ευνοούν και κάπως έτσι η συζήτηση για τις επόμενες εκλογές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) ξεκίνησαν. Και είναι -λόγω συνθηκών- περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Δεν λείπουν βεβαίως και οι αφορμές, για να την κρατούν συνεχώς «ζεστή». Οπως, για παράδειγμα, η απόφαση του κ. Γιάννη Συγγελίδη να θέσει υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, με συγκεκριμένους στόχους, ο κ. Συγγελίδης επιλέγει σε αυτή τη συγκυρία να αναμειχθεί στα κοινά με το ενιαίο ψηφοδέλτιο «Ενωμένη Επιχειρηματικότητα», του Κ. Μίχαλου.

Προβληματισμός για τις θυγατρικές

Ο φόβος των Κεντροευρωπαίων για τις τραπεζικές θυγατρικές τους στην Ανατολική Ευρώπη, σχεδόν δύο χρόνια μετά, επιστρέφει. Τα πρώτα δημοσιεύματα για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στους μητρικούς ομίλους, εξαιτίας του ανοίγματος σε Ουγγαρία, Πολωνία και όχι μόνο, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, εστιάζοντας κατ’ αρχήν στους αυστριακούς φόβους. Αφορμή στάθηκε η επαναπροσφυγή της Ουγγαρίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σχεδόν ένα χρόνο μετά την απεμπλοκή της από τις «υπηρεσίες» του, που τόσο είχε διαφημιστεί ως απόφαση από την τότε νεοσύστατη κυβέρνηση της Βουδαπέστης. Αμέσως, οι Erste Bank, Raifeisen και Bank Austria άρχισαν να ξαναμετρούν τις επιπτώσεις από την εκεί εμπλοκή τους (είτε απευθείας είτε μέσω θυγατρικών), ενώ δημοσιεύματα του Τύπου άρχισαν εκ νέου να δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις, οι οποίες έφτασαν μέχρι και στην Αθήνα. Από την εγχώρια τραπεζική αγορά, πάντως, συστήνουν ψυχραιμία και θυμίζουν με νόημα ότι έχουν να ασχοληθούν με άλλα, περισσότερο υπαρκτά προβλήματα, παρά με εικασίες, στη βάση μιας απόφασης ενός κράτους…

Ελληνικό παράδοξο

Δεν αντιδρούν όλοι οι λαοί το ίδιο, σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Δείτε τι γίνεται στο μέτωπο των καταθέσεων σε Ελλάδα και Πορτογαλία, που είναι και οι δύο χώρες που προς το παρόν αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2009 έως και τον Σεπτέμβριο του 2011 -μήνας για τον οποίο υπάρχουν επίσημα διαθέσιμα στοιχεία- έφτασε το 19%. Κατά το ίδιο διάστημα, όμως, στην Πορτογαλία οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ η Ισπανία εμφανίζεται χωρίς απώλειες. Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν τα τελευταία δύο χρόνια πάνω από 50 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πλέον βρίσκονται στα 177 δισ. ευρώ από 237 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2009.

«Γραφείο Καινοτομίας και Διασύνδεσης» σε κάθε ΑΕΙ

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι ένας από τους τομείς, στον οποίο τα ελληνικά ΑΕΙ πάντα χώλαιναν. Και αυτό έχει συνέπειες. Ενδεικτικά, όπως διαπιστώνεται από τις ετήσιες μελέτες του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας (GEM), η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αναπτύσσεται κυρίως ως επαγγελματική λύση ανάγκης, προσανατολίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τελικό καταναλωτή, πάσχει από εσωστρέφεια και δεν αξιοποιεί νέες τεχνολογίες και καινοτομία. Γι’ αυτό, λοιπόν, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ μέσω του ΕΣΠΑ, η ηγεσία του υπ. Παιδείας στηρίζει τη δημιουργία ειδικών Γραφείων στα ΑΕΙ για να παρέχουν στους φοιτητές και αποφοίτους εκπαίδευση και πρακτική εμπειρία για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Μάλιστα, στον νέο νόμο για τα ΑΕΙ το άρθρο 60 προβλέπει τη δημιουργία «Γραφείου Καινοτομίας και Διασύνδεσης» σε κάθε ΑΕΙ. Το Γραφείο αυτό θα μπορούσε να στηριχθεί στις Μονάδες Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που ήδη λειτουργούν στα ιδρύματα. Για να προωθήσει τις διεθνείς συνεργασίες των Μονάδων, το υπ. Παιδείας οργανώνει αύριο δωρεάν σεμινάριο για τα στελέχη των Μονάδων, στο οποίο θα συμμετάσχουν ειδικοί από το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το σεμινάριο θα γίνει στο ξενοδοχείο Crown Plaza και οι διοργανωτές ελπίζουν σε μεγάλη συμμετοχή των στελεχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή