Κάμψη στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής διαπιστώνει η IDC. H αμερικανική εταιρεία ερευνών αναφέρει ότι το 2011 οι πωλήσεις προϊόντων πληροφορικής υποχώρησαν κατά 11% στα 2,18 δισ. δολ. ΗΠΑ (ή 1,65 δισ. ευρώ) ενώ μικρότερη κάμψη, κατά 5,4%, σημείωσε την ίδια χρονιά η αγορά τηλεπικοινωνιών, η οποία διαμορφώθηκε σε 6,6 δισ. δολ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κάμψη θα συνεχιστεί το 2012, αλλά με μικρότερη ένταση. Αντίθετα, οι αναλυτές της εταιρείας διαβλέπουν μικρή ανάκαμψη των αγορών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής από το 2013.
Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά, η αγορά πληροφορικής, σύμφωνα με την IDC, αναμένεται να υποχωρήσει στα 2,1 δισ. δολ. καταγράφοντας νέα μείωση κατά 3,9%. Από την άλλη πλευρά, οι τηλεπικοινωνίες θα υποχωρήσουν κατά 4,9% φτάνοντας στα 6,3 δισ. δολ. Τα στελέχη της IDC στην Ελλάδα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η πτώση στις αγορές τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής να είναι μεγαλύτερη αναλόγως με την ένταση της ύφεσης στη χώρα. «Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της αγοράς είναι η πορεία του ΑΕΠ και οποιαδήποτε μεταβολή προς το δυσμενέστερο θα επηρεάσει και τις αγορές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών», παραδέχεται ο αναλυτής της IDC, κ. Ε. Καρανίκας. Ο ίδιος ανέφερε ότι τόσο οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς το 2011, όσο και οι προβλέψεις για το 2012, βασίζονται σε στοιχεία του περασμένου Νοέμβρη και δεν θα απέκλειε περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών μεταβολής της αγοράς.
Πάντως, τα βασικά σενάρια της IDC για την πορεία της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής δεν περιλαμβάνει μια πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης. Επίσης η ίδια αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του κλάδου πληροφορικής στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να χαράξει μια στρατηγική εξαγωγών, ενώ σε ό, τι αφορά την έξοδο από την κρίση, εκτιμά ότι πρώτα θα αναρρώσουν οι γειτονικές αγορές και στη συνέχεια η ελληνική.
Για το 2013, σε ό, τι αφορά την αγορά πληροφορικής, η εταιρεία ερευνών εκτιμά για πρώτη φορά μετά το 2008 μικρή αύξηση της τάξης του 1,8%. Από την άλλη πλευρά, στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, σημειώθηκαν αξιοσημείωτες ανακατατάξεις. Η μεγάλη κάμψη της αγοράς πληροφορικής προήλθε κυρίως από τη δραματική μείωση πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ειδικότερα οι πωλήσεις υλικού πληροφορικής (hardware) υποχώρησαν σε αξία κατά 16%, ενώ κατά 7,8% υποχώρησαν οι πωλήσεις λογισμικού (software). Τέλος, οι υπηρεσίες πληροφορικής έδειξαν τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, υποχωρώντας κατά 2,5%.
Σύμφωνα με την IDC, η μεγάλη κάμψη των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε συνδυασμό με την άνοδο των πωλήσεων έξυπνων τηλεφώνων (smart phones) και των ταμπλετών (tablets), ανέτρεψε τη σειρά των αγορών. Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα, η αξία της αγοράς των έξυπνων τηλεφώνων και των ταμπλετών ξεπέρασε την αξία των Η/Υ. Στην Ελλάδα η αγορά των PC για το 2011 εκτιμήθηκε από την IDC σε περίπου 300 εκατ. δολ.
Τέλος, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών, τέσσερις είναι οι μεγάλες τάσεις που θα διαμορφώσουν τα επόμενα χρόνια την αγορά πληροφορικής: οι κινητές συσκευές τηλεφωνίας, το υπολογιστικό «νέφος» (cloud), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κ. λπ.) και τέλος τα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων.