Περαιτέρω περικοπή του αριθμού των πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά κατά 600.000 περίπου, εκτιμάται ότι σημειώθηκε το 2011, προσγειώνοντας τον αριθμό των πιστωτικών καρτών στα 4,5 εκατομμύρια από 6,9 εκατομμύρια που ήταν το 2008, ένα χρόνο πριν από την κρίση.
Η μείωση αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της τακτικής των τραπεζών για περιορισμό των χρηματοδοτήσεων, αλλά και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από την πλευρά των νοικοκυριών, που οδηγεί σε μείωση του δανεισμού και της καταναλωτικής δαπάνης. Η περικοπή του αριθμού των πιστωτικών καρτών συνοδεύθηκε τα δύο τελευταία χρόνια με τη δραστική μείωση των πιστωτικών ορίων, ενώ στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής που πραγματοποιούν οι τράπεζες στον τομέα του πλαστικού χρήματος, επανέρχονται σταδιακά με μια σειρά επιβαρύνσεις, όπως η ετήσια συνδρομή, που είχε καταργηθεί τα χρόνια της καταναλωτικής μανίας.
Οι τράπεζες αποδεσμεύουν το πλαστικό χρήμα από τον πιστωτικό χαρακτήρα που είχε μέχρι σήμερα και μετατρέπουν τη χρήση της κάρτας σε εργαλείο πληρωμών. Η επαναφορά της ετήσιας συνδρομής επιχειρείται στο πλαίσιο της μετατροπής του πλαστικού χρήματος σε καθολικό εργαλείο πληρωμών με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, όπως η πληροφόρηση ή τα συστήματα ειδοποίησης για την ασφάλεια των συναλλαγών, η ενσωμάτωση του chip τόσο στις χρεωστικές όσο και στις πιστωτικές κάρτες, τα προγράμματα επιβράβευσης κ.ά. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αναβάθμιση των υπηρεσιών του πλαστικού χρήματος, συνεπάγεται σταδιακά την επιβολή συνδρομής ακόμη και στις χρεωστικές κάρτες, οι οποίες θα αποκτήσουν νέα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. η δυνατότητα σύνδεσης όχι μόνο με ένα, αλλά με πολλαπλούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Το κόστος της συνδρομής υπολογίζεται ότι θα είναι μικρό και δεν ξεπερνά τα 20 ή τα 30 ευρώ σε ετήσια βάση, ενσωματώνοντας ουσιαστικά το κόστος που αναλαμβάνουν οι τράπεζες για την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων τους.
Η πολιτική αυτή ερμηνεύει και την αύξηση το ίδιο διάστημα κατά 1 εκατομμύριο των χρεωστικών καρτών, αριθμός ο οποίος ωστόσο δεν στάθηκε ικανός να αντικαταστήσει το χαμένο έδαφος που σημειώθηκε στον χώρο του πλαστικού χρήματος με τη μείωση των πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ το σύνολο του πλαστικού (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) που ήταν σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά στο τέλος του 2010, ανήλθε στα 14,2 εκατομμύρια κάρτες έναντι 15,2 εκατομμυρίων καρτών στο τέλος του 2009.