Τα σενάρια εξόδου από το ευρώ προκαλούν εκροές καταθέσεων

Τα σενάρια εξόδου από το ευρώ προκαλούν εκροές καταθέσεων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά. Πρόκειται για την προγραμματισμένη μηνιαία συνάντηση του Συμβουλίου στο οποίο μετείχαν επίσης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Π. Θωμόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η γενικότερη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας και της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων, καθώς και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη διοχέτευση 18 δισ. ευρώ στις μεγάλες εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση είχε περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, καθώς όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και την αντιμετώπιση της ΑΤΕΒank, θα πρέπει να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, εφόσον καταστεί αυτό δυνατό, μετά την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.

Και το ζήτημα της ρευστότητας θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης και την ομαλοποίηση των συνθηκών. Τις τελευταίες ημέρες νέο κύμα εκροών καταθέσεων προκαλεί πίεση στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας της διάχυτης ανησυχίας για την έκβαση της κρίσης και την πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Επειδή η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό απαιτεί γραφειοκρατική δουλειά που απαιτεί χρόνο, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολλοί καταθέτες να αγοράζουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων με νόμισμα αναφοράς το δολάριο», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών. Επίσης, οι καταθέτες συνεχίζουν να αδειάζουν τα ΑΤΜs καθώς όλοι θέλουν να διατηρούν κάποια λεφτά στο σπίτι τους για «καλό και για κακό». Σημειώνουν ότι καθημερινά οι καταθέσεις μειώνονται από 100 μέχρι 500 εκατ. ευρώ και υπογραμμίζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης τις επόμενες ημέρες σε περίπτωση κλιμάκωσης των αναλύσεων – δηλώσεων για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τον Μάιο οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε περίπου 5-6 δισ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερα αρνητικά έχει ξεκινήσει και ο Ιούνιος. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Σωτήρια για το τραπεζικό σύστημα ήταν η ολοκλήρωση πριν από λίγες ημέρες της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης με την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς με 18 δισ. ευρώ. Με την κεφαλαιακή ενίσχυση, οι τράπεζες μπόρεσαν και πάλι να αντλήσουν ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ που τις επέτρεψε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι αντοχές των τραπεζών δεν είναι απεριόριστες και ήδη το απόθεμα των τίτλων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας έχει μειωθεί σημαντικά. Η ΕΚΤ, προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να διοχετεύει ρευστότητα πέρα από κάποια όρια και σημειώνουν ότι είναι απολύτως απαραίτητη η άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών και η άρση των αβεβαιοτήτων που οδηγούν τους πολίτες σε απόσυρση των καταθέσεών τους από το τραπεζικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή