Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά μία βαθμίδα «ψαλιδίστηκε» η πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ από τον οίκο Moody’s εξαιτίας του κινδύνου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, ο οίκος περιόρισε κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της πιθανότητας χρεοκοπίας του οργανισμού, PDR (probability of default rating).

H πιστοληπτική ικανότητα ορίστηκε σε «Caa1» (από «Β3») και η πιθανότητα χρεοκοπίας σε «Caa2» (από «Β3»). Παράλληλα σε όλες τις αξιολογήσεις της για τον ΟΤΕ, η Moody’s διατηρεί αρνητική προοπτική, για περαιτέρω υποβάθμιση.

Οι μειώσεις αυτές στον ΟΤΕ αντικατοπτρίζουν την αυξημένη ανησυχία του διεθνούς οίκου, για την επανονομαστικοποίηση (σε άλλο νόμισμα) του δανειακού χρέους τους ΟΤΕ στην περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Η Moody’s αναφέρει ότι η παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη παραμένει το βασικό σενάριό της, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή της, στο τέλος θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Ιουνίου, «έχει προκαλέσει αύξηση της ανησυχίας, μεταξύ των παραγόντων της αγοράς και των πολιτικών, σχετικά με το ενδεχόμενο και τις επιπτώσεις μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ». Μια τέτοια έξοδος, σύμφωνα με τη Moody’s, θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες εξαιτίας της επανονομαστικοποίησης των τίτλων του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους.

Η αρνητική προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ αντικατοπτρίζει αφενός μεν την αβεβαιότητα της πορείας της χώρας, αφετέρου το ενδεχόμενο χειροτέρευσης των μακροοικονομικών της χώρας, που αναμφίβολα θα παρασύρουν τα μεγέθη του οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή