Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά ενέργειας

Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά ενέργειας

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακή κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά ενέργειας, ενώ η αγωνία για τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο μπλακ άουτ κορυφώνεται, καθώς με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια ανέβηκε κατακόρυφα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι αρμόδιες αρχές για την ομαλή λειτουργία της αγοράς Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE), Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και ΔΕΗ ανέμεναν την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου) στην οποία θα ετίθετο επί τάπητος το θέμα κατεβάζουμε ή όχι τη στρόφιγγα στις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Αίσθηση των αρμοδίων αρχών πάντως ήταν ότι η ΔΕΠΑ, στην οποία οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί της οφείλουν περί τα 300 εκατ. ευρώ δεν θα προχωρούσε χθες σε ακραίες αποφάσεις παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται από το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών πελατών της που φτάνουν συνολικά στα 625 εκατ. ευρώ. Αυτό που κυρίως η ΔΕΠΑ αναμένετο να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήταν η επίσπευση των διαδικασιών για την εκταμίευση του δανείου ύψους 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς το ΛΑΓΗΕ. Επ’ αυτού, φαίνεται ότι διαπιστώθηκαν οι πρώτες δυστοκίες που συνδέονται τόσο με διαδικαστικά θέματα όσο και με ουσιαστικά, όπως για παράδειγμα η εγγύηση του Δημοσίου και η διασφάλιση με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας της παράκαμψης του όρου του Μνημονίου που καθιστά απαγορευτική την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου. O γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες με επιστολή του τον επίτροπο Ενέργειας της E.E. κ. Γκούντερ Ετινγκερ για την κρίσιμη κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος και την αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κ. Αγγ. Αντωνόπουλος φέρεται να εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή επιφυλάξεις προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζαννιά για την εκταμίευση του δανείου χωρίς εγγύηση του Δημοσίου λόγω της έλλειψης πιστοληπτικής φερεγγυότητας του ΛΑΓΗΕ. O ίδιος φέρεται επίσης να ζήτησε από τον κ. Γιώργο Ζαννιά υπουργική απόφαση για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης του δανείου, καθώς ο ίδιος δεν νομιμοποιείται να καταστρατηγήσει τους κανονισμούς.

Οι εξελίξεις γύρω από την έκδοση του δανείου από το ΤΠΔ, προβληματίζουν τη ΔΕΠΑ που ανέμενε μέσω αυτού μια σημαντική οικονομική ανάσα που θα την έβγαζε από τη δύσκολη θέση να προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων με τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς πελάτες της. Πηγές της εταιρείας τόνιζαν χθες ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσει τη διακοπή της τροφοδοσίας των πελατών της με φυσικό αέριο. Οι ίδιες πηγές, τόνιζαν ότι η ΔΕΠΑ έχει ήδη αποπληρώσει, κάνοντας χρήση των αποθεματικών της, την ιταλική ENI στις 13 του μηνός, ενώ έχει διασφαλίσει την αποπληρωμή και της ρωσικής Gazprom που είναι να καταβληθεί στις 21 του μηνός. Κύκλοι της ΔΕΠΑ πάντως άφηναν να εννοηθεί ότι η PAE είναι αυτή που θα πρέπει να υποδείξει εάν θα πρέπει να κινηθεί κατά των πελατών της, με το σκεπτικό ότι είναι πλήρως ενήμερη για το πώς έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση. Δεν είναι αρμοδιότητα της PAE να αποφανθεί για αστικές ευθύνες μιας εταιρείας έναντι των πελατών της, σχολίαζαν από την πλευρά τους κύκλοι της αρμόδιας αρχής. H παραπάνω αντιπαράθεση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά ενέργειας, καθώς το ερώτημα γιατί φτάσαμε έως εδώ έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχίες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι φορείς έχουν εκπονήσει σχέδιο διαχείρισης κρίσεως για το ενδεχόμενο που η ΔΕΠΑ ζητήσει την αποκοπή φορτίων αερίου στις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στα σενάρια που έχουν υποβάλλει για την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ αντιστοίχως. Τα σενάρια αυτά που κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα έφεραν τη ζήτηση για το επόμενο διάστημα να κινείται σταθερά κάτω από τη δυνητικά διαθέσιμη ισχύ, στην περίπτωση που τεθούν εκτός αγοράς τα ιδιωτικά μεγαβάτ. Με τις πρώτες όμως υψηλές θερμοκρασίες, άρχισαν να διατυπώνονται ανησυχίες για την εξέλιξη της ζήτησης καθώς παρατηρήθηκε απρόβλεπτη άνοδος, στα 7.096 μεγαβάτ χθες και πρόβλεψη για 7.475 μεγαβάτ σήμερα. H αύξηση αυτή υποχρέωσε τη ΔΕΗ να διαθέσει περί τα 1.000 μεγαβάτ από υδροηλεκτρικά χθες, καθώς επίσης και να θέσει σε λειτουργία τις δύο μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου, Λαύριο 5 και Κομοτηνή, που για λόγους οικονομίας είχε εκτός προγραμματισμού. Στην κάλυψη της ζήτησης χθες συνέβαλαν και 4 ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι περικοπές φορτίων στην περίπτωση που τεθούν εκτός αγοράς θα είναι αναπόφευκτες. Δύο πάντως ιδιωτικές εταιρείες, η Elpedison και η Αλουμίνιον της Ελλάδος, έχουν προσφύγει στη PAE κατά της ΔΕΠΑ για το ενδεχόμενο αποκοπής των μονάδων τους, ζητώντας προσωρινά μέτρα.

Στο μεταξύ, αίτηση για έκδοση δανείου ύψους 130 εκατ. ευρώ φέρεται να κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η ΔΕΗ. Τη σχετική είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters χθες, ενώ κύκλοι της ΔΕΗ τόνιζαν ότι «δεν σχολιάζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή