Πιέσεις στις τράπεζες από την εκροή καταθέσεων

Πιέσεις στις τράπεζες από την εκροή καταθέσεων

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες πιέσεις δέχθηκαν χθες οι τράπεζες, στον απόηχο δημοσιευμάτων ξένων πρακτορείων ειδήσεων περί προετοιμασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, και χθες ήταν ιδιαίτερα άσχημη ημέρα, με τους καταθέτες να αποσύρουν σημαντικά ποσά από το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τον Απρίλιο μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η εξάρτηση από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Συγκεκριμένα, η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στα 121,5 δισ. ευρώ από 125,27 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση από την έκτακτη διαδικασία ELA (Emergency Liquidity Assistance) στο τέλος Απριλίου διαμορφώθηκε στα 59,23 δισ. ευρώ από 46,39 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου, ενώ η απευθείας χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 62,02 δισ. ευρώ από 78,88 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η εικόνα αυτή, δηλαδή η μείωση της εξάρτησης, έχει ανατραπεί. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα της εισροής καταθέσεων –περίπου 1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 600 εκατ. τον Απρίλιο– λόγω του σχηματισμού κυβέρνησης και των προσδοκιών για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ωστόσο, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και της αδυναμίας να σχηματιστεί κυβέρνηση, η ανησυχία και η αβεβαιότητα επανήλθαν δριμύτερες και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το τέλος του 2009 μέχρι σήμερα οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί κατά περίπου 80 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, οι εκροές είναι απολύτως ελεγχόμενες καθώς οι δυνατότητες των εγχώριων τραπεζών και το επίπεδο ρευστότητας ενισχύθηκαν αποφασιστικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες έλαβαν 18 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα έλαβε ομόλογα ύψους 7,43 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε με 4,7 δισ. ευρώ, η Εurobank EFG με 3,97 δισ. ευρώ και η Αlpha Bank με κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Με την κεφαλαιακή ενίσχυση οι τράπεζες αποκτούν και πάλι πρόσβαση στο ευρωσύστημα και εξασφαλίζουν ρευστότητα με καλύτερους όρους.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η ρευστότητα του συστήματος είναι εξασφαλισμένη για τις επόμενες ημέρες και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι ούτε η χώρα ούτε το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά εάν η αβεβαιότητα παραταθεί. «Είναι απόλυτη ανάγκη αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές να σχηματιστεί ισχυρή, βιώσιμη, κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει άμεση δράση για την εκτόνωση της ανησυχίας, την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία και την απελευθέρωση των πολιτών από το φάσμα μιας καταστροφικής χρεοκοπίας και αποχώρησης από την Ευρωζώνη», υπογραμμίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή