Και η Εμπορική Τράπεζα προς αναζήτηση υποψήφιου ενδιαφερόμενου για συγχώνευση στο προσεχές μέλλον

Και η Εμπορική Τράπεζα προς αναζήτηση υποψήφιου ενδιαφερόμενου για συγχώνευση στο προσεχές μέλλον

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι δηλώνουν ότι πέφτουν από τα σύννεφα, όταν μαθαίνουν ότι η Credit Agricole μελετά όλα τα πιθανά σενάρια απεγκλωβισμού της από την Ελλάδα, απλώς ψεύδονται. Απλώς, το μόνο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί σε αυτό το μέτωπο, έχει να κάνει με το τρόπο που θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο project.

Κεντρική απόφαση του Παρισιού είναι πλέον η Εμπορική να διαδραματίσει ρόλο στις διαδικασίες συγκέντρωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που θα δρομολογηθούν μέσω των συγχωνεύσεων. Πότε θα δρομολογηθούν αυτές; Οταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Απλώς, από τώρα, στην Credit Agricole παίρνουν τα μέτρα τους, «βλέπουν» Ελληνες τραπεζίτες που τους επισκέπτονται για τον σκοπό αυτό στο… Παρίσι, συνεχίζοντας μια παράδοση που τείνει να δημιουργηθεί στη χώρα μας με τις γαλλικές επενδύσεις, εν γένει.

Γιατί όταν η Fnac, σε ανύποπτο χρόνο, ξεκίναγε αυτόν τον κύκλο, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανοίξει τόσο και θα διαρκέσει όσο διαρκεί. Η τελευταία επίσημη προσθήκη, αυτή της Carrefour, ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το Παρίσι διέψευδε σχεδόν έως και την τελευταία στιγμή την πώληση της συμμετοχής της στον εδώ εταίρο της, Μαρινόπουλο. Ισως επειδή δεν ήθελε να το πιστέψει…

Ισως, πάλι, επειδή είχε πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Οπως, για παράδειγμα, την αμφισβήτηση της διοίκησης του ομίλου από τους μετόχους του, σε επίπεδο Γαλλίας, όπως αυτή εκφράστηκε αρχές της εβδομάδας στη γενική τους συνέλευση, στα κεντρικά της εταιρείας στη γαλλική πρωτεύουσα. Γεγονός, πάντως, αποτελεί ότι το «κλίμα» της Ελλάδας δεν σηκώνει τις γαλλικές επενδύσεις. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από αυτό της Credit Agricole δεν υπάρχει.

Η εν λόγω, όταν έκανε το πρώτο βήμα εισόδου της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας, το 2000, ασφαλώς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, 12 χρόνια μετά, θα ετοιμαζόταν να πάρει πολύ δραστικά μέτρα. Και όλα αυτά, ενώ από την πρώτη μέρα τής εδώ παρουσίας της μέχρι σήμερα έχει ανοίξει γραμμές ρευστότητας που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Το γεγονός από μόνο του είναι εντυπωσιακό και αναδεικνύει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ως τη μεγαλύτερη ξένη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η ανταποδοτικότητά της, ωστόσο, υπήρξε ελάχιστη.

Οταν λοιπόν στις αρχές της εβδομάδας είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι η Alpha Bank μελετά το ενδεχόμενο να εξαγοράσει συγκεκριμένα assets της Εμπορικής, κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα. Λίγο έως πολύ, η εξέλιξη αυτή αναμενόταν. Η διάψευση της Alpha Bank, που ακολούθησε σχεδόν αμέσως μετά, έκλεισε εκεί το συγκεκριμένο «επεισόδιο». Ωστόσο, λίγο αργότερα θα προέκυπτε ότι έχει μετεξελιχθεί σε «σίριαλ» και μάλιστα προ πολλού.

Νεότερες πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι για την περίπτωση της Εμπορικής ενδιαφέρον υπήρξε κατά το παρελθόν και από την Εθνική. Εννοείται ότι επισήμως και αυτή η προσέγγιση δεν επιβεβαιώνεται. Ανεπισήμως, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές ήρθαν σε κάποια φάση αρκετά κοντά, «είδαν» τις πιθανότητες, αλλά δεν προχώρησαν παρακάτω, καθώς άνοιξε το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης, που προηγείται από κάθε άποψη.

Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να γίνει μία σημαντική διευκρίνιση. Στην περίπτωση της Εμπορικής, αν τελικώς προχωρήσει ποτέ κάτι σε στρατηγικό επίπεδο, δεν θα αφορά απλώς σε εξαγορά κάποιων assets, αλλά, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει σε επίπεδο συγχωνεύσεων. Οπερ σημαίνει ότι η προσοχή θα πρέπει να εστιασθεί προς τα εκεί. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Επικρατέστερη εκδοχή

Οτι η Εμπορική θα ενταχθεί στον κύκλο των πιστωτικών ιδρυμάτων που, αργά ή γρήγορα, θα μπουν στον αστερισμό της συγκέντρωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οπως λέει στην «Κ» κορυφαίος Ελληνας τραπεζίτης, σε αυτή την περίπτωση, η διαπραγμάτευση με τους Γάλλους θα μπορούσε να προσανατολιστεί αποκλειστικά στη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, προκειμένου να καλυφθεί η συμμετοχή των ιδιωτών, κατά 10%, στη διαδικασία.

Αυτή είναι η επικρατέστερη εκδοχή, αν κι εφόσον οι πληροφορίες που θέλουν τους Γάλλους να απεμπλέκονται από τη συμμετοχή τους στην Εμπορική επαληθευτούν.

Από εκεί κι έπειτα, όλα δείχνουν ότι η Credit Agricole, σε τραπεζικό επίπεδο, απλώς, θα ανοίξει τον δρόμο. Και αυτό γιατί αμέσως μετά θα ακολουθήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Société Générale. Ως γνωστόν, και αυτή έχει ισχυρή παρουσία στον χώρο, μέσω της Γενικής Τράπεζας, που ελέγχει.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα που έχει να επιδείξει κάθε άλλο παρά θετικά και ευοίωνα είναι. Κατά το παρελθόν, η Société Générale δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναζητήσει αγοραστή για τη Γενική, χωρίς ωστόσο να βρει. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή