Στις 25 οι εισηγμένες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στις 25 οι εισηγμένες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει το μοντέλο κατηγοριοποίησης των εισηγμένων εταιρειών με την αύξηση του αριθμού της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις 20 στις 25 και τη μείωση του αριθμού των εισηγμένων στη μεσαία κεφαλαιοποίηση από τις 40 στις 20. Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Χ.Α., ο κύριος στόχος των σχεδιαζόμενων αλλαγών είναι να αντανακλούν οι δείκτες πιο αποτελεσματικά τον διαχωρισμό των εταιρειών, σε εταιρείες μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες: διατήρηση των δεικτών FΤSΕ/Χ.Α. 20 & FTSE Mid Cap ως των βασικών εργαλείων καταγραφής των τάσεων των μετοχών των εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20 θα μετονομασθεί σε FTSE /X.A. Large Cap με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεσή του, από 20 σε 25, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα των blue chip εταιρειών και των προϊόντων που χρησιμοποιούν τον δείκτη για την ελληνική αγορά μετοχών. Θα περιοριστεί ο αριθμός των μετοχών που απαρτίζουν τη σύνθεση του δείκτη FΤSΕ/Χ.Α. Mid Cap από 40 σε 20, με στόχο να αυξηθεί τόσο η ομοιογένεια του, όσο και η εμπορευσιμότητα των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θα διακοπεί ο υπολογισμός των δεικτών FTSE/X.A. Liquid Mid και FTSE/X.A. Small Cap. Ξεκινώντας από την επόμενη αναθεώρηση των δεικτών FΤSΕ/Χ.Α. η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2012, το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με τον οίκο FTSE θα ξεκινήσει τον υπολογισμό ενός νέου δείκτη που θα βασίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών. Η επιλογή των εταιρειών που θα συμμετέχουν στη σύνθεση του νέου δείκτη βασίζεται σε μια σειρά από χρηματοοικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αξιολόγηση εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή