Γραφειοκρατία και κρίση «πάγωσαν» επένδυση της Coca-Cola 3Ε

Γραφειοκρατία και κρίση «πάγωσαν» επένδυση της Coca-Cola 3Ε

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πάγωμα» της επένδυσης της Coca-Cola Τρία Εψιλον που αφορούσε την κατασκευή μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ) στο Σχηματάρι προκάλεσε η γραφειοκρατία και εν συνεχεία η οικονομική κρίση. Αν και φέτος η εταιρεία κατάφερε τελικώς να διασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες, η δυσμενής οικονομική συγκυρία την υποχρεώνει να αναβάλει για την ώρα το σχέδιό της, όχι όμως και να το ματαιώσει. Το παραπάνω, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο όμιλος δεν συνεχίζει να προβαίνει σε άλλες επενδύσεις, που αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής, καθώς και στις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι η «μάχη» της Coca-Cola Τρία Εψιλον για τη λήψη όλων των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή της μονάδας ΣΗΘ στο Σχηματάρι, επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2008. Η επένδυση εντάσσεται στο σχέδιο του ομίλου για την κατασκευή συνολικά 20 μονάδων ΣΗΘ σε διαφορετικές χώρες μέχρι το 2015 σε συνεργασία με την εταιρεία ContourGlobal. Μάλιστα, στις αρχές Ιουνίου εγκαινιάστηκε μία από τις μονάδες αυτές, στο Κίεβο της Ουκρανίας. Στόχος είναι αφενός η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εργοστασίων της επιχείρησης και αφετέρου ο περιορισμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγόμενη ενέργεια. Τα εργοστάσια, εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια, θα αξιοποιούν -μεταξύ άλλων- τη θερμική και την ψυκτική παραγόμενη ενέργεια, ενώ παράλληλα θα συλλέγεται για την αξιοποίησή του στα αεριούχα ποτά το παραγόμενο από την καύση διοξείδιο του άνθρακα. «Στην Ελλάδα χάθηκε χρόνος λόγω της καθυστέρησης έκδοσης των αδειών με αποτέλεσμα να μπουν στη σειρά στον σχεδιασμό του ομίλου άλλες μονάδες ΣΗΘ σε άλλες χώρες», επισήμανε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων και Επικοινωνίας της Coca-Cola Ελλάδος κ. Βασίλης Λώλας.

Αν και η εν λόγω επένδυση έχει «παγώσει», η εταιρεία συνολικά την τελευταία διετία έχει επενδύσει περί τα 160 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Σε αυτές περιλαμβάνεται προσθήκη μιας ακόμη γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου, το οποίο συνολικά διαθέτει 10 γραμμές παραγωγής χυμών και αναψυκτικών, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως κέντρο διανομής για όλα τα προϊόντα του ομίλου στην ελληνική αγορά.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Λώλα, τις τιμές σε μια προσπάθεια της Coca-Cola Τρία Εψιλον να συγκρατήσει τα μερίδιά της. Αν και τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία έκανε μειώσεις στις τιμές και προωθητικές ενέργειες, φέτος θα προβεί μόνο σε προωθητικές ενέργειες.

Για την ώρα, πάντως, η αγορά των μη αλκοολούχων ποτών εξακολουθεί να έχει φθίνουσα πορεία. Σύμφωνα με τον κ. Λώλα, οι πωλήσεις των μη αλκοολούχων ποτών συνολικά τον Μάιο του 2012 ήταν μειωμένες κατά 8% σε σχέση με τον Μάιο του 2011. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση πωλήσεων καταγράφουν τα εμφιαλωμένα νερά, της τάξης του 12%, ακολουθούν οι χυμοί με μείωση 8%, ενώ οι πωλήσεις στα αναψυκτικά έχουν μειωθεί κατά 7% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Λώλα για το τρέχον έτος δεν προβλέπονται άλλες αλλαγές στη δομή της εταιρείας στην Ελλάδα, πέραν του κλεισίματος των γραμμών παραγωγής σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή