ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

Κλιμάκιο της BP στην Αθήνα για τον αγωγό αερίου ΤΑΡ

Τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους σχεδιαζόμενους υπό ελληνικού εδάφους αγωγούς για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη θα βολιδοσκοπήσουν στελέχη της κοινοπραξίας που ελέγχει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα θα βρίσκονται σήμερα υψηλόβαθμα στελέχη της BP (επικεφαλής της κοινοπραξίας) όπου θα έχουν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη στο υπουργείο ΠΕΚΑ και Εξωτερικών. Οι επαφές γίνονται εν όψει των οριστικών αποφάσεων της κοινοπραξίας για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ II που αναμένονται στις αρχές του 2013. Οι αγωγοί που έχουν προκριθεί στην πρώτη φάση είναι ο TAP (Statoil, EON, EGL) που διέρχεται επί ελληνικού εδάφους και ο αποκαλούμενος «Ναμπούκο WEST» μια σύντομη και πιο οικονομική εκδοχή του αρχικού έργου που σχεδίασε η ίδια η BP. Αυτό που θα βολιδοσκοπήσουν τα στελέχη της BP στην Αθήνα είναι το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πολιτικά τον TAP, δεδομένου του αποκλεισμού σε αυτή τη φάση του ITGI, στον οποίο έχει μετοχική συμμετοχή η ΔΕΠΑ. Η οικονομική και γεωστρατηγική σημασία του αγωγού TAP για τη χώρα θεωρείται από πολλούς προφανής, καθώς εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως το μοναδικό έργο που μπορεί να διασφαλίσει την επανένταξή της στον χάρτη των αγωγών.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση της Βαράγκης στις 17/10/2012, πρόκειται να συζητηθεί η λήψη μέτρων λόγω συνδρομής του άρθρου 47 του κ.ν. 2190/1920. Καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας είναι κατώτερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου, πρέπει να συγκληθεί γ.σ. που θα αποφασίσει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου.

Ανάσα 11,2 εκατ. για την ΕΛ.ΥΦ.

Ανάσα ρευστότητας, ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε η Ελληνική Υφαντουργία, θέτοντας έτσι τέλος στην αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών για το μέλλον της εταιρείας. Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες Μνημόνιο Συμφωνίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή Σύμβασης Κοινοπρακτικού Ομολογιακού Δανείου εντός μηνός. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου ανάκαμψης της εταιρείας. Επιπλέον, η διοίκηση παραμένει σε συζητήσεις για τη συμμετοχή επενδυτή, προσδοκώντας θετική έκβαση.

Νέο χώρο εκδηλώσεων απέκτησε το Ιntercontinental

Επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ ολοκλήρωσε, πρόσφατα, το ξενοδοχείο Ιntercontinental Αθηνών, αυξάνοντας τις επιλογές του για την υποδοχή εταιρικών και άλλων εκδηλώσεων. Η επένδυση αφορά νέο χώρο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, που δημιουργήθηκε στον έκτο όροφο της μονάδας -και συγκεκριμένα στην ταράτσα- με την επωνυμία Αcropolis Terrace. Ο εξωτερικός χώρος καλύπτει περίπου 500 τ.μ., «βλέπει» προς την Ακρόπολη και μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες εκδηλώσεων με τη συμμετοχή έως 450 ατόμων.

Εργα σε Στερεά, Πελοπόννησο μέσω πρωτοβουλίας JΕSSΙCΑ

Προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχεται η Eurobank, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA. Η διαδικασία υποβολής βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαΐου, οπότε και δημοσιεύθηκε η πρόσκληση προς τους δικαιούχους από τη Eurobank, η οποία ενεργεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA. Πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν έρθει σε επαφή με την τράπεζα και ένας σημαντικός αριθμός έχει ήδη υποβάλει κατ’ αρχήν προτάσεις και προωθεί την ωρίμανση των αντίστοιχων έργων. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα επενδυθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ.

«Σπίτι των Ελλήνων» στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Την προβολή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου έχει ως στόχο η πρωτοβουλία «Σπίτι των Ελλήνων», που θα φιλοξενηθεί στο Carlton Club από τις 27 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Την πρωτοβουλία ανέλαβε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη «Συμμαχία για την Ελλάδα» και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και αρωγό την Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας. Την πρωτοβουλία στηρίζουν με χορηγίες πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς, ενώ υποστήριξη παρέχουν το υπουργείο Ανάπτυξης, δημόσιοι οργανισμοί, σύνδεσμοι επιχειρήσεων, αλλά και διμερή επιμελητήρια.