Εκκληση ΛΑΓΗΕ για κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» με αύξηση του τέλους ΑΠΕ

Εκκληση ΛΑΓΗΕ για κλείσιμο της «μαύρης τρύπας» με αύξηση του τέλους ΑΠΕ

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση σε σχέση με το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, καθώς τα μέτρα που είχαν ληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου αυτό να μειωθεί από τα 195 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και να μηδενιστεί το 2013 δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι εισροές εμφανίζουν απώλειες της τάξης των 140 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ να φτάσει στο τέλος Μαΐου στα 250 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2012 και να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ το 2013 εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα. H διοίκηση του ΛΑΓΗΕ η οποία δέχεται όλες τις πιέσεις της αγοράς και κυρίως των παραγωγών από ΑΠΕ λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές, ακολουθώντας τη θεσμική οδό, παραθέτει το πρόβλημα με αναλυτικά στοιχεία στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλώντας τη να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ. Αν και η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ στην επιστολή προς τη PAE δεν αναφέρει συγκεκριμένο ύψος αύξησης του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας Αρχής για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» θα πρέπει από τα 5,9 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι σήμερα για τους οικιακούς καταναλωτές να φτάσει στα 20 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η PAE, η οποία θα πρέπει βάσει του θεσμικού πλαισίου να προσδιορίσει το απαιτούμενο ύψος του τέλους ΑΠΕ μέχρι το τέλος Ιουλίου, γνωστοποίησε την περασμένη Παρασκευή την επιστολή του ΛΑΓΗΕ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ καλώντας τη να την ενημερώσει για το ποιες θα είναι οι εισροές του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του έτους και ποια θα είναι τα πιθανά πρόσθετα έσοδά του για την κάλυψη του κόστους της αυξανόμενης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων που παραθέτει στην επιστολή προς τη PAE ο ΛΑΓΗΕ, τα προϋπολογισθέντα έσοδα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον Δεκέμβριο του 2011 για τον σταδιακό περιορισμό του ελλείμματος και τον μηδενισμό του το 2013, εμφανίζουν απώλειες ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Από τη ρύθμιση για το Τέλος EPT είχαν προϋπολογισθεί έσοδα 30 εκατ. ευρώ και είναι μηδενικά, διότι δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Από τη θέσπιση Τέλους Λιγνίτη είχαν προϋπολογισθεί 55 εκατ. ευρώ, αλλά καταγράφονται απώλειες ύψους 9,1 εκατ. ευρώ λόγω της εφαρμογής του από τον Μάρτιο και όχι τον Ιανουάριο που προβλεπόταν αρχικά.

Από τις δημοπρασίες εκπομπής ρύπων είχαν προϋπολογισθεί έσοδα 116 εκατ. ευρώ και στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ έχουν εισρεύσει μόλις 13 εκατ. ευρώ από μια δημοπρασία που έγινε τον Ιανουάριο.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και του γ.γ. Ενέργειας κ. K. Μαθιουδάκη με τη διοίκηση της PAE που θα γίνει στα γραφεία της αρμόδιας Αρχής για την ενέργεια επί της οδού Πειραιώς. Στη συνάντηση θα τεθεί σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων στην αγορά ηλεκτρισμού, από τα τιμολόγια μέχρι μέτρα για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ η PAE αναμένεται να επιμείνει στην πρότασή της για δανειοδότηση του φορέα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς το πρόβλημα της «στάσης πληρωμών» παραμένει και δεν επιλύθηκε με τα δάνεια που χορηγήθηκαν απευθείας σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες των δύο επιχειρήσεων. Αναγνωρίζοντας ωστόσο τη δυσκολία δανειοδότησης μιας εταιρείας με το οικονομικό προφίλ του ΛΑΓΗΕ, η PAE θα καταθέσει στο υπουργείο εναλλακτική πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200-300 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, η PAE, αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή της για μηχανισμό σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Εικονικές πωλήσεις

Τις εικονικές πωλήσεις ισχύος προτείνει η PAE στο ΥΠΕΚΑ, ως άμεσο μέτρο εφαρμογής για το άνοιγμα της αγοράς και κυρίως για τη διασφάλιση φθηνής ενέργειας στην εγχώρια βιομηχανία. Πρόκειται για μοντέλο που εφαρμόζει από το 2001 η γαλλική EDF και το οποίο σύμφωνα με τη PAE μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και να τρέξει παράλληλα με το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί νωρίτερα από το 2013. Η εικονική πώληση θα αφορά σε πώληση ισχύος από ένα μείγμα λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με συμβόλαια που θα μπορούν να εξασφαλίζουν, μέσω δημοπρασιών, είτε απευθείας μεγάλοι καταναλωτές, όπως, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, είτε προμηθευτές, για λογαριασμό πελατών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή