Ανάκληση οικοδομικής άδειας της Πόρτο Καρράς για ανέγερση πολυτελών κατοικιών

Ανάκληση οικοδομικής άδειας της Πόρτο Καρράς για ανέγερση πολυτελών κατοικιών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάκληση για δεύτερη φορά της οικοδομικής άδειας της Πόρτο Καρράς για την ανέγερση πολυτελών κατοικιών στην περιοχή Πόρτο Καρράς Σιθωνίας προέβη η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής, δείγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχειρούμενη επένδυση, δεδομένου της διαμάχης για τον δασικό ή μη χαρακτήρα της.

Ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής επιδιώκει από το 2003 την ανάπτυξη συγκροτήματος 531 παραθεριστικών κατοικιών επιφάνειας 81.000 τ.μ., σε έκταση 42 στρεμμάτων του Πόρτο Καρράς, το οποίο εκτείνεται σε συνολικά 17.630 στρέμματα.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Πολυγύρου του Νομού Χαλκιδικής με την υπ. αρ. πρωτ. 2137/9.7.2012 απόφασή της προέβη σε ανάκληση της υπ. αριθμ. 199/2010 οικοδομικής άδειας ανέγερσης «Οικίσκων πολυτελείας κατοικιών με πισίνα και υπόγειο» στην περιοχή «Πόρτο Καρράς» Σιθωνίας της θυγατρικής Πόρτο Καρράς Α.Ε., με την αιτιολογία ότι η άδεια αυτή εκδόθηκε κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας έκδοσης και κατά παράβαση των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άδεια είχε ανακληθεί για πρώτη φορά στις αρχές του 2011, καθώς οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος, έπειτα από καταγγελίες τοπικών φορέων, έκαναν έλεγχο και διαπίστωσαν σοβαρές παραλείψεις και παρατυπίες στην έκδοση της οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα η πολεοδομία να προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών, σε αναστολή εκτέλεσής τους και ανάκληση της άδειας. Στη συνέχεια κι έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στα μέσα του 2011, άνοιξε εκ νέου ο δρόμος για την ανάπτυξη των κατοικιών, καθώς εγκρίθηκε η πραγματοποίηση εργασιών σε 10% της έκτασης. Ετσι, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας–Θράκης, κ. Σιώκος προχώρησε στην άρση της αναστολής της οικοδομικής άδειας, προτού προκύψει η πρόσφατη εξέλιξη με την εκ νέου ανάκληση της άδειας, έπειτα από νέα προσφυγή τοπικών φορέων.

Η ιστορία του Πόρτο Καρράς ξεκίνησε το 1968, όταν το στρατιωτικό καθεστώς υπέγραψε σύμβαση με τον ομώνυμο επιχειρηματία, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και ο αποχαρακτηρισμός ενός δάσους 17.630 στρεμμάτων στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, προκειμένου να αναπτυχθούν εκεί τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές. Μάλιστα από τις 500 και πλέον κατοικίες που επιχειρεί να κατασκευάσει η Τεχνική Ολυμπιακή, οι 130 είχαν ξεκινήσει να κατασκευάζονται με βάση άδεια του 1973, προτού εγκαταλειφθούν στη μέση. Το 1987 έπαψε να ισχύει ο αποχαρακτηρισμός του δάσους. Σύμφωνα όμως με την Τεχνική Ολυμπιακή ο περιορισμός αυτός δεν αφορά το σύνολο της έκτασης, αλλά ένα μέρος αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή