Ολλανδική επένδυση 500 εκατ. για αποθήκες καυσίμων στην Κρήτη

Ολλανδική επένδυση 500 εκατ. για αποθήκες καυσίμων στην Κρήτη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολλανδικός όμιλος φιλοδοξεί να κατασκευάσει αποθήκες καυσίμων στην Κρήτη, επένδυση η οποία εάν υλοποιηθεί αναμένεται να δώσει λύση στα χρόνια προβλήματα της αγοράς καυσίμων της περιοχής και να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την εταιρεία Vopak, τη μεγαλύτερη στον κόσμο στον κλάδο αποθήκευσης καυσίμων, η οποία έχει ήδη υποβάλει αίτηση προκειμένου το επενδυτικό της σχέδιο να ενταχθεί στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track).

Η ολλανδική επένδυση, προϋπολογισμού μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν χθες ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον πρέσβη της Ολλανδίας κ. Κίις φον Ράι. Μάλιστα, ο υπουργός, αναφερόμενος, συνολικά στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες με πρέσβεις πολλών χωρών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική για επενδύσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην κατεύθυνση αυτή, γιατί οι επενδύσεις είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Η επένδυση σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή Δέρματος, κοντά στη Βιάννο, στη Νότια Κρήτη. Ηδη εκπρόσωποι της Vopak έχουν επισκεφθεί κατ’ επανάληψη την Κρήτη κι έχουν συναντηθεί για τον σκοπό αυτό με τον περιφερειάρχη Κρήτης, καθώς και με άλλους τοπικούς φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά το στάδιο της κατασκευής των αποθηκών θα δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας, ενώ οι μόνιμες θέσεις υπολογίζονται σε 200.

Στην Κρήτη υπάρχουν 35.000 κ.μ. αποθηκευτικών χώρων καυσίμων, εκ των οποίων τα 29.000 κ.μ. ελέγχονται από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ οι υπόλοιπες αποθήκες ελέγχονται από τη Motor Oil. Οι αποθήκες αυτές θεωρούνται παλιάς τεχνολογίας και επιπλέον δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της Κρήτης. Βάσει της κατανάλωσης, η Κρήτη έχει αποθέματα πετρελαίου περίπου 15 ημερών, ενώ το καλοκαίρι υπολογίζεται ότι τα αποθέματα επαρκούν για μόλις 10 ημέρες. Στην περιοχή της Κρήτης, επίσης, δραστηριοποιούνται μόλις τέσσερις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Το ζήτημα των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων θεωρείται μείζον για την αγορά της Κρήτης, καθώς στην έλλειψή τους αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η μη λειτουργία του ανταγωνισμού στην τοπική αγορά πετρελαιοειδών.

Η προηγούμενη, πάντως, απόπειρα κατασκευής αποθηκευτικών χώρων στέφθηκε από αποτυχία, διότι παρεμποδίστηκε από τοπικούς παράγοντες. Πρόκειται για το σχέδιο της κατασκευής αποθηκών στη Σούδα από τον κ. Κ. Μαμιδάκη της Mamidoil Jetoil. Η επένδυση αυτή, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθηκευτικής ικανότητας 40.000 τόνων δεν έχει ματαιωθεί, αλλά έχει «παγώσει». Ο επιχειρηματίας ξεκίνησε από το 2002 την προσπάθεια συγκέντρωσης των απαιτούμενων αδειών, προσπάθεια η οποία κατά καιρούς προσέκρουσε στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή