Από τα μέσα Οκτωβρίου η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης

Από τα μέσα Οκτωβρίου η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, από τα μέσα Οκτωβρίου, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγιάννης. Το μέτρο, που αποτελεί και δέσμευση της χώρας έναντι του Μνημονίου, μεταφράζεται για τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης σε αύξηση δαπανών της τάξης του 35%-40%. Με τα σημερινά δεδομένα η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα «συναντήσει» τη μειωμένη κατά 10 λεπτά τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 1,4 ευρώ το λίτρο. Το μέτρο θα συνδυασθεί με την καταβολή επιδόματος για το οποίο θα ληφθούν υπόψη εισοδηματικά, γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια. Αντίστοιχο μοντέλο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη γειτονική Ιταλία, η οποία όμως καλύπτει τις ανάγκες της σε θέρμανση κυρίως με φυσικό αέριο και σε περιορισμένο βαθμό με πετρέλαιο (κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές).

Για τους Ελληνες καταναλωτές, που με εξαίρεση τις περιοχές Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης δεν διαθέτουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ο φετινός χειμώνας αναμένεται δύσκολος. Για πολλά νοικοκυριά η χρήση του ήταν απαγορευτική ακόμη και πέρυσι, με τη χαμηλή τιμή, που σημαίνει ότι φέτος πολλοί περισσότεροι θα σκεφθούν να ανάψουν τον καυστήρα. Αμεσος θα είναι ο αντίκτυπος στις εταιρείες και στα πρατήρια υγρών καυσίμων, πολλά από τα οποία, κυρίως στην περιφέρεια επιβιώνουν από τον τζίρο του πετρελαίου θέρμανσης. Βεβαίως, ένα μέρος αυτού δεν αντανακλά πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, αλλά κίνησης, που πωλείται ως θέρμανσης, εξοικονομώντας έσοδα από τη διαφορά των φόρων. H αγορά θα στερηθεί αυτών των εσόδων που θα έπρεπε να πάνε στα ταμεία του κράτους, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η κατανάλωση και τα «λουκέτα» θα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτα και μαζικά. Την αγωνία αυτή αντανακλά το αίτημα της ΠΟΠΕΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων) για εξίσωση των δύο φόρων υπό την προϋπόθεση της καταβολής επιδόματος και μάλιστα προκαταβολικά, στην έναρξη της περιόδου. H ΠΟΠΕΚ προειδοποιεί μάλιστα ότι εάν δεν δοθεί επίδομα εγκαίρως και πριν από τις 15 Οκτωβρίου 2012, ο κλάδος θα εναντιωθεί στην εξίσωση φόρων και θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη διανομή του πετρελαίου.Η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, ως το αποτελεσματικότερο μέτρο καταπολέμησης της λαθρεμπορίας η οποία στερεί από το Δημόσιο έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ετησίως. O ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης σήμερα είναι 412 ευρώ το χιλιόλιτρο και τον Οκτώβριο θα μειωθεί στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο. Στην ίδια τιμή θα διαμορφωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, που σήμερα κυμαίνεται στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή