Ιταλικό μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ

Ιταλικό μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασάφεια από την πλευρά της κυβέρνησης, αντίθεση της ΓΕΝΟΠ σε ό,τι αφορά τα σχέδια αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και αλλαγών στην αγορά ενέργειας εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες. Λίγες μόλις ημέρες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσω πώλησης παραγωγικού δυναμικού, ο γ.γ. Ενέργειας κ. K. Μαθιουδάκης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη Γ.Σ. της ΔΕΗ, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο σχέδιο, αν και εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφισε το περίφημο ιταλικό μοντέλο. «Στην περίπτωση της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία του τι έγινε σε άλλες χώρες, να την προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες και να την εφαρμόσουμε» είπε ο κ. Μαθιουδάκης. «Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές, συμπλήρωσε, που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται αρνητικές, μπορούν ωστόσο να φέρουν ανάπτυξη και επέκταση».

Σε σχετικά ήπιους τόνους, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ N. Φωτόπουλος εμφανίστηκε ανοιχτός για αλλαγές στην επιχείρηση και στην αγορά ενέργειας και απευθυνόμενος στον υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Λιβιεράτο, δήλωσε, ότι θα έχει τη στήριξη του συνδικάτου εάν αυτές εφαρμοστούν με «διαφάνεια και ίσους όρους ανταγωνισμού». Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ΓΕΝΟΠ θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση εάν επιχειρηθούν η πώληση λιγνιτικών μονάδων, η περαιτέρω μετοχοποίηση, η εκχώρηση του management, η απαξίωση του λιγνίτη, η απόλυση προσωπικού και η νέα αύξηση τιμολογίων χωρίς πρώτα να κλείσει κάθε πηγή αφαίμαξης της επιχείρησης.

Ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, θέμα που χειρίστηκε πολύ προσεκτικά στη συνέχεια ο διευθύνων συμβουλος της επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός. Χωρίς να αναφέρει καν τη λέξη τιμολόγια, μίλησε για την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης από τη μη σύνδεση της χονδρικής αγοράς με τη λιανική. Χωρίς αυτή τη σύνδεση, πρόσθεσε, «δεν θα υπάρξει πραγματική απελευθέρωση στη λιανική αγορά και η ΔΕΗ θα παραμείνει ένα μονοπώλιο επί ζημία».

Οπως πάντως αποκάλυψε χθες η «K» και δεν διέψευσαν κύκλοι της επιχείρησης, η ΔΕΗ έχει καταθέσει στη PAE στοιχεία που δείχνουν αύξηση κόστους παραγωγής κατά 29,8%, ποσοστό που καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω.

Ο κ. Ζερβός τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της κατάργησης των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας και στάθηκε ιδιαίτερα στον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους που στηρίζει τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, για τον οποίο έχει υποβάλει στη PAE αίτημα κατάργησής του.

Σημείωσε ότι το 2010 ο μηχανισμός αυτός κόστισε στη ΔΕΗ 29 εκατ. ευρώ, το 2011 κόστισε 131 εκατ. ευρώ και το 2012 προβλέπεται να φτάσει στα 270 εκατ. ευρώ. O ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα της εταιρείας τη διαχείριση της ρευστότητάς της και την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, η οποία όπως είπε εξαρτάται από τη διασφάλιση χρηματοδότησης. Αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ αναμένει την εκταμίευση 433 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, ποσό που αφορά σε επενδύσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, καθώς επίσης και ότι για τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας 5 βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το γερμανικό Δημόσιο.

Μειώνονται οι αμοιβές ανώτατων στελεχών

Σε πλήρη ανατροπή του συνολικού μισθολογίου της ΔΕΗ, οδηγεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Αρθούρου Ζερβού και των δύο αναπληρωτών διευθυντών, Κωνσταντίνου Θέου και Ράνιας Αικατερινάρη. Το ελληνικό Δημόσιο ενέκρινε τις αμοιβές αυστηρά στα προβλεπόμενα της νομοθεσίας, που σημαίνει χωρίς την οικογενειακή παροχή. H εξαίρεση αυτή περιορίζει τις ετήσιες αμοιβές των ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ σε μεγάλο ποσοστό, ενώ καθιστά υποχρεωτική την επιστροφή αναδρομικών από τις αρχές του 2011. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η απόφαση της γενικής συνέλευσης θέτει υπό επαναπροσδιορισμό προς τα κάτω το σύνολο των αμοιβών του στελεχικού δυναμικού, γεγονός που θα οδηγήσει σε αλλαγές συνολικά στο μισθολογικό της επιχείρησης. Πηγές της εταιρείας επισημαίνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται σε σχέση με την ιεραρχία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η υλοποίηση της απόφασης, θα έχει ως αποτέλεσμα γενικοί διευθυντές να αμείβονται χαμηλότερα από υφισταμένους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή