Η Forthnet φέρνει το δίκτυο οπτικών ινών στο σπίτι

Η Forthnet φέρνει το δίκτυο οπτικών ινών στο σπίτι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Forthnet πρόκειται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών στη Νέα Σμύρνη, προκειμένου να προσφέρει ένα εξελιγμένο δίκτυο μετάδοσης δεδομένων σε περίπου 2.000 νοικοκυριά/επιχειρήσεις της περιοχής. Το δίκτυο που θα αναπτυχθεί, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, θα αποτελέσει τον πιλότο για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτική ίνα στο σπίτι (fiber to the home ή FTTH) σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Forthnet, το δίκτυο θα προσφέρει υπηρεσίες που απαιτούν υψηλό εύρος ζώνης με έμφαση στο τηλεοπτικό περιεχόμενο της Nova. Τα δίκτυα FTTH, σε αντίθεση με τις άλλες τεχνολογίες ευρυζωνικών δικτύων (ADSL, VDSL), είναι σε θέση να ικανοποιήσουν ακόμη και την πιο απαιτητική μετάδοση, όπως για παράδειγμα το τηλεοπτικό σήμα υψηλής ευκρίνειας (Ηigh Definition ΤV).

Για την υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών η Forthnet θα συνεργαστεί με την εταιρεία Optronics Technologies και σε πρώτη φάση, όπως αναφέρει η εταιρεία, οι συνδρομητές του συγκεκριμένου δικτύου θα έχουν ταχύτητες πρόσβασης που θα ξεπερνούν τα 100 Mbps. Κρίσιμος παράγοντας στην υλοποίηση του έργου ήταν η συνεργασία του Δήμου Νέας Σμύρνης. Το έργο απαιτεί σημαντικές εκσκαφές δρόμων και ως συνέπεια, είναι καθοριστικής σημασίας η συνεργασία μιας δημοτικής αρχής στη δημιουργία του δικτύου. Επίσης, όπως αναφέρουν στελέχη της Forthnet, άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την επιλογή του συγκεκριμένου δήμου είναι η πυκνότητα του πληθυσμού, όπως και το μέσο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Forthnet έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, όπου απουσιάζουν επενδυτικά κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα το μέσο διαθέσιμο εισόδημα περιορίζεται. Στελέχη της Forthnet ωστόσο ανέφεραν ότι, παρά τις δυσκολίες, αυτή είναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να κινηθούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Επίσης, επισημαίνουν τη στροφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κατεύθυνση των δικτύων νέας γενιάς με έμφαση στα δίκτυα FΤΤΗ.

Χθες, μάλιστα, υπήρξαν προτάσεις της αρμόδιας επιτρόπου, κ. Νίλι Κρόες, η οποία έκανε λόγο για πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει την αύξηση των χρεώσεων πρόσβασης στα δίκτυα χαλκού.

Η απόφαση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, θα αυξήσει τα κέρδη των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, με στόχο το πλεόνασμα να διοχετεύεται στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. «Τώρα βλέπουμε ότι η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών προχωρά καλύτερα στα κράτη-μέλη όπου οι χρεώσεις του χαλκού είναι περίπου στο μέσο όρο της Ε.Ε. ή και υψηλότερα», αναφέρει σημείωμα της κ. Κρόες που δημοσιοποιήθηκε χθες. Υπενθυμίζεται ότι στρατηγική της Ε.Ε. είναι μέχρι το 2020, περίπου 50% των νοικοκυριών στην Ενωση να βασίζεται σε δίκτυα οπτικών ινών. Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται επενδύσεις 270 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 9 δισ. ευρώ ως κοινοτική ενίσχυση για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς (κυρίως FTTH).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή