Καταθέσεις 10 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες μέσα σε τρεις εβδομάδες

Καταθέσεις 10 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες μέσα σε τρεις εβδομάδες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 8 με 10 δισ. ευρώ εκτιμούν τις εισροές καταθέσεων στις τράπεζες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δηλαδή μετά την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Σημαντικό μέρος της ρευστότητας που αποχώρησε από το τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του πρώτου 15νθήμερου του Ιουνίου λόγω της εκλογικής αβεβαιότητας, επιστρέφει» τονίζουν στελέχη τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τον Μάιο οι καταθέσεις σημείωσαν βουτιά 8,5 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 157 δισ. ευρώ που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.

Ωστόσο, η θετική εξέλιξη στο μέτωπο των καταθέσεων απέχει πολύ ακόμα από το να αποτυπώνει μια γενικότερη ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, εκτός Ελλάδας μεταφέρουν συστηματικά κάθε πλεονάζουσα ρευστότητα οι ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την έκβαση της κρίσης.

Παρά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η ανησυχία παραμένει και ελάχιστα έχει μετατοπιστεί η κυρίαρχη άποψη των ξένων ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κρίσης. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι μεγάλοι ξένοι όμιλοι μεταφέρουν άμεσα σε τράπεζες του εξωτερικού κάθε πλεονάζουσα ρευστότητα που σχηματίζεται από τις πωλήσεις και τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας. «Δεν υπάρχει κάποια κεντρική εντολή αλλά οι ντόπιες εταιρικές γραφειοκρατίες μεταφέρουν τα χρήματα στο εξωτερικό προληπτικά για να μη βρεθούν εκτεθειμένες στις ανώτερες βαθμίδες διοίκησης σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα στη χώρα», τονίζουν.

Γρήγορα βήματα

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο η κυβέρνηση να μπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση και να προχωρήσει με γρήγορα βήματα σε κινήσεις που θα βοηθήσουν να ανακτηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπιστίας που είναι απαραίτητο για την ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η δημιουργία και μόνο ορισμένων προσδοκιών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, τονίζουν, όχι μόνο τερμάτισε την έντονα πτωτική πορεία των καταθέσεων αλλά ενθάρρυνε την επιστροφή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα. Το ζητούμενο, τονίζουν, είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το θετικό κλίμα που δειλά προσπαθεί να σχηματιστεί.

Η νέα κυβέρνηση οφείλει να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή προοπτική τής χώρας, και να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, περί τα 15 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και… αποθήκες «για καλό και για κακό». Υπάρχουν πολίτες, σημειώνουν, που διαθέτουν ποσά 100.000 ή 500.000 ευρώ ή και περισσότερα σε θυρίδες, χάνοντας πολλές χιλιάδες ευρώ από τόκους. Προτιμούν να διατηρούν τα χρήματά τους άτοκα εκτός συστήματος, χάνοντας τόκους πολλών χιλιάδων ευρώ για να εξασφαλιστούν έναντι ενός οικονομικού ατυχήματος.

Αν η ανησυχία εκτονωθεί με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, τότε το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί ουσιαστικά και να οδηγήσει στην επιστροφή μέρους της ρευστότητας που βρίσκεται εντός της χώρας αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2008 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 90 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό, ένα μέρος διατηρείται σε ρευστό και ένα άλλο έχει «καταναλωθεί» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή