H μείωση επιδοτήσεων οδηγεί σε εμφύλιο τους παραγωγούς ΑΠΕ

H μείωση επιδοτήσεων οδηγεί σε εμφύλιο τους παραγωγούς ΑΠΕ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φουντώνει ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των ΑΠΕ εν όψει των αναμενόμενων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Τα μέτρα όπως είναι ήδη γνωστό περιστρέφονται γύρω από τον περιορισμό των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, συμπαραγωγή κ.λπ.) μέσω των εγγυημένων τιμών. Το «πυρ» του εμφύλιου αυτού πολέμου έδωσε ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, που έχει στοχοποιηθεί περισσότερο απ’ όλους και όχι αδίκως για την πηγή των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, λόγω των πολύ υψηλών εγγυημένων τιμών.

Υπό τον φόβο μιας μεγάλης μείωσης της ταρίφας ή και επιβολής φόρου στην ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά, ο Σύνδεσμος Παραγωγής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) άνοιξε επίθεση κατά του κλάδου της συμπαραγωγής και στη συνέχεια κατά των ιδιωτικών παραγωγών ενέργειας από φυσικό αέριο. O κλάδος της Συμπαραγωγής που δέχτηκε πρώτος τις επιθέσεις των φωτοβολταϊκών, αν και μέχρι τώρα κράτησε χαμηλούς τόνους, πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην αντεπίθεση. O Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) κοινοποίησε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Στουρνάρα, στην οποία στρέφεται ευθέως κατά των φωτοβολταϊκών. Αναφέρεται στην επίθεση του ΣΠΕΦ εναντίον του κλάδου της συμπαραγωγής, την οποία χαρακτηρίζει «ανοίκεια, ασαφή, αντιεπιστημονική ναι αντιαναπτυξιακή» και αυτό, όπως σημειώνει, γιατί ο ΣΠΕΦ γνωρίζει ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν, με βάση τις έως σήμερα διαθέσιμες τεχνολογίες συντελεστή ισχύος της τάξης του 15-17% ενώ επιδοτούνται υπέρμετρα στην Ελλάδα και σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του ΣΠΕΦ, συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά «όποιος όμως ανησυχεί για το γεγονός ότι η ασθενής οικονομική κατάσταση της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ενισχύσεων, καλό είναι να επιχειρηματολογεί με βάση την τεχνολογία που έχει επιλέξει και όχι στρεφόμενος κατά των άλλων τεχνολογιών». Αντιπαραβάλλοντας, η ΣΗΘΥΑ έχει απόδοση που πολλές φορές υπερβαίνει το 80%, συντελεστή φορτίου 100%, ταυτόχρονη παραγωγή χρήσιμης θερμότητας, ενώ συμβάλει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς καυσίμου έως και 25%. O ΕΣΣΗΘ σημειώνει επίσης, ότι μία εγκατάσταση ΣΗΘΥΑ χρεώνεται κανονικά το φυσικό αέριο που καταναλώνει, καθιστώντας το όποιο οικονομικό κίνητρο ως ένα απλό μέτρο υποβοήθησης (premium) για την ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης, που υπολογίζεται στα 8-10 χρόνια. Αντιθέτως, το υπέρμετρο Feed-in-Tariff των φωτοβολταϊκών, είναι αμφίβολο, εάν μπορεί να υποστηριχθεί στον μέγιστο βαθμό από τη δοκιμαζόμενη οικονομία μας.

Ο ΕΣΣΗΘ παραθέτει στον υπουργό τα οφέλη από τη λειτουργία μονάδων συμπαραγωγής και θερμότητας όπως αυτά καταγράφονται στις ευρωπαϊκές Οδηγίες για την προώθησή τους και ζητάει την ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας, προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα τα αντίστοιχα συστήματα ΣΗΘΥΑ, σε βάση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας. Τα οφέλη καταγράφονται ως εξής:

– Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς καυσίμου μέχρι 25%, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή των ακριβών και εισαγόμενων στη χώρα ορυκτών καυσίμων.

– Αποκεντρώνει το υδροκέφαλο και ελλειμματικό ελληνικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλοντας στην ευστάθειά του και στη μείωση των απωλειών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.

– Συνεισφέρει στην εξισορρόπηση μεταξύ παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμιακής ζήτησης, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης του ηλεκτρικού δικτύου (black-outs).

– Συνεισφέρει στον περιορισμό εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην επίτευξη των στόχων της Σύμβασης-Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή και το Πρωτόκολλο του Κιότο.

– Βελτιστοποιεί τη λειτουργία των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ή χώρων επεξεργασίας βιολογικών λυμάτων με χρήση του παραγόμενου βιομεθανίου (τεχνολογία ΑΠΕ), π.χ. σφαγεία, χοιροστάσια, τυροκομεία, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή