Ο ακήρυχτος πόλεμος με τα σημεία πώλησης

Ο ακήρυχτος πόλεμος με τα σημεία πώλησης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία μάλλον πρωτοφανή απόφαση, το Διοικητικό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε, πριν εκδικάσει ουσία την απόφαση προσφεύγουσας εταιρείας σε υπόθεση κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της κατά ανταγωνίστριας, να καταβληθούν 9,5 εκατ. ευρώ έναντι 15,6 εκατ. του προστίμου που της είχε επιβληθεί.

Στο παρασκήνιο βρίσκεται το γεγονός ότι στο δικαστήριο η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι άνθρωποι «εσωτερικής ομάδας» της μιας εταιρείας… καμάρωναν μπροστά σε σταντ πώλησης της αντίπαλης, τα οποία προηγουμένως είχαν καταστραφεί ή απομακρυνθεί από τη θέση τους. Η ίδια η νομική εκπροσώπηση της εναγομένης απέδωσε τα γεγονότα αυτά σε υπερβάλλοντα ζήλο. Στο κείμενο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γίνεται λόγος «για ακραία ανορθόδοξες ενέργειες εξαφάνισης ανταγωνιστικών προϊόντων και παγίων». Η πολιτική αυτή σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε με κεντρική καθοδήγηση και βρέθηκε στο απόγειό της το έτος 2005. Η περιγραφή του προγράμματος κατέληγε με τη φράση (για τον ανταγωνιστή): «Ελάτε να τον τελειώσουμε πριν από τον Σεπτέμβριο».

Οι καταγγελίες της ενάγουσας χρονολογούνται από το 2006 – 2007, όταν η εταιρεία, που είχε εξαγορασθεί τρία χρόνια πριν από μεγάλο όμιλο, κατήγγειλε ότι η ανταγωνίστρια της, που ανήκει επίσης σε πολυεθνικό όμιλο, χρησιμοποιούσε ένα πλέγμα αθέμιτων πρακτικών για να την εκτοπίσει από την αγορά. Στις 8 Απριλίου του 2008, η Επιτροπή είχε κάνει έφοδο στα γραφεία της καταγγελλόμενης εταιρείας και είχε προχωρήσει στην κατάσχεση αρχείων σε ηλεκτρονική κυρίως μορφή.

Σε αυτές βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», «θριαμβευτικές» φωτογραφίες και κείμενα που εξάρουν «ανδραγαθήματα» σε μικρά σημεία πώλησης (περίπτερα, ψιλικατζίδικα), όπου συνήθως διεξάγεται ο «πόλεμος» για την αγορά των αλμυρών σνακς.

Η ανταλλαγή των μηνυμάτων εσωτερικής αλληλογραφίας έχει κάτι από τις ιαχές του πολέμου: «Πολλά συγχαρητήρια στον […]!!! Βλέπουμε όλοι τον Τ. να αυξάνεται μέρα τη μέρα στην Αττική. Μήπως ήρθε η ώρα να δράσουμε; Μήπως ήρθε η ώρα να μας γράψουν οι εφημερίδες; Μήπως ήρθε η ώρα να τον καταπιούμε; Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε ποιος έχεις δύναμη στην αγορά;». Φυσικά υπάρχει και το κρίσιμο ζήτημα για το κατά πόσον οι πρακτικές αυτές δεν ενθαρρύνονταν από τη στάση των κατόχων των μικρών σημείων πώλησης, χωρίς τη συναίνεση των οποίων αυτές οι πρακτικές δεν θα ήταν δυνατές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή