Σπείρα απατεώνων εκμεταλλεύεται άγνοια τραπεζικών

Σπείρα απατεώνων εκμεταλλεύεται άγνοια τραπεζικών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλή οργάνωση, επιχειρησιακό συντονισμό, πολυεπίπεδη ενημέρωση και… διεθνές θράσος διαθέτουν απατεώνες, οι οποίοι πάνω από έναν χρόνο έχουν γίνει πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών. Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» στέλεχος ασφαλείας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση ένα «σύνθετο είδος απάτης». Οι δράστες παραγγέλνουν εμπορεύματα από την Κίνα για την Ελλάδα και, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια ή την αμέλεια τραπεζικών υπαλλήλων, καταφέρνουν να τα παραλαμβάνουν χωρίς να πληρώσουν ή καταβάλλοντας μόνον την προκαταβολή και εκθέτοντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες που είναι οι διαμεσολαβητές της συναλλαγής.

Πώς στήνεται το κόλπο; Οπως εξηγείται αρμοδίως, «από κινεζικές τράπεζες αποστέλλονται σε επαρχιακά καταστήματα ελληνικών τραπεζών αξίες με φορτωτικά έγγραφα και με εντολή να παραδοθούν στους εισαγωγείς, αφού πληρωθεί η αξία τους σε μετρητά. Ως παραλήπτες φέρονται άτομα που δεν είναι πελάτες των συγκεκριμένων τραπεζών, αλλά παντελώς άγνωστοι στο προσωπικό. Σχεδόν την ίδια ώρα που ο υπάλληλος της τράπεζας παραλαμβάνει τα έγγραφα και προσπαθεί να βγάλει άκρη με τον φάκελο που έχει έρθει από την Κίνα, χτυπάει το τηλέφωνο στο γραφείο του. Στην άλλη άκρη της γραμμής εμφανίζεται κάποιος ως υπάλληλος σε άλλο, επίσης επαρχιακό, υποκατάστημα τράπεζας και -αφού εξηγεί ότι έχει γίνει κάποιο λάθος στην αποστολή των εγγράφων και ότι ο εισαγωγέας είναι πελάτης της δικής του τράπεζας- ζητεί να του σταλεί ο φάκελος με εταιρεία ταχυμεταφοράς». Τις περισσότερες φορές ο υπάλληλος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να στείλει κάπου αλλού τα έγγραφα αν δεν προηγηθεί συνεννόηση με την ξένη τράπεζα, η οποία είναι ο αποστολέας των εγγράφων και -όπως και η ελληνική- λειτουργεί ως διαμεσολαβητής. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ο υπάλληλος πείθεται και στέλνει τελικά τα έγγραφα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διαδικασία της μεταφοράς τα έγγραφα αντικαθίστανται με αντίγραφα και το άτομο που αναγράφεται ως… νέος παραλήπτης πηγαίνει στο τελωνείο και παραλαμβάνει το εμπόρευμα.

«Εχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω άτομα που προσπάθησαν να αποσπάσουν τέτοια έγγραφα, ωστόσο δεν έχει γίνει εφικτό να εντοπιστεί ο εγκέφαλος της σπείρας. Εχουν ενημερωθεί τράπεζες, εταιρείες ταχυμεταφορών, αστυνομία κ.ά., ωστόσο το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί», σχολιάζει στην «Κ» η ίδια τραπεζική πηγή. Ανώτατες αστυνομικές πηγές, ενώ παραδέχθηκαν ότι τους απασχολεί η συγκεκριμένη απάτη, δεν θέλησαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Τραπεζικοί κύκλοι φοβούνται το ενδεχόμενο, εκτός από την οικονομική ζημία – που σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπολογίζεται σε ένα αξιοσέβαστο ποσό, να διαταραχθούν εξ αυτού του λόγου και οι εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο. Και εξ αυτού του λόγου όλοι είναι πολύ προσεκτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή