Ο ΔΗΚΤΗΣ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεκφυγές περί δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει τις τελευταίες ημέρες, η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα περιουσιακό στοιχείο για το Δημόσιο κι επομένως δεν πρέπει ν’ αποκρατικοποιηθεί. Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ δεν αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα στοιχείο, αλλά επειδή φέρνει πολλά κέρδη στο Δημόσιο, επίσης δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθεί. Τέλος, η ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν και δεν είναι περιουσιακά στοιχεία στρατηγικού χαρακτήρα, ούτε ιδιαιτέρως κερδοφόρα, διαδραματίζουν όμως καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και των νοικοκυριών, οπότε ούτε αυτά πρέπει να αποκρατικοποιηθούν. Τελικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία είναι χρήσιμα για το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον.

Μέσα στην εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει ή θα άρει την απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων. Η απαγόρευση εκπνέει την επόμενη Τετάρτη, 25 Ιουλίου. Η απόφαση της Ε.Κ. θα ληφθεί σε συνεργασία με την ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) και τις εποπτικές αρχές Γαλλίας Ιταλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Βελγίου. Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευση του short selling τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου 2011.

Συνωστισμός λόγω εκπτώσεων

Μηδέν θέσεις στο πάρκινγκ μεγάλου πολυκαταστήματος των βορείων προαστίων έδειχνε η σχετική πινακίδα χθες το απόγευμα, πρώτη ημέρα εκπτώσεων. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η μείωση των εισοδημάτων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο εμφανίζεται, και ότι «λίπος» υπάρχει ακόμη. Κάποιοι άλλοι συσχέτισαν την κοσμοσυρροή αυτή με την πιο ζεστή μέρα, μέχρι σήμερα, του φετινού καλοκαιριού, γεγονός που οδήγησε πολλούς στα κλιματιζόμενα πολυκαταστήματα. Οι τελευταίοι συνδύασαν το τερπνόν μετά το ωφελίμου, αντιμετωπίζοντας την αφόρητη ζέστη της χθεσινής ημέρας και ρίχνοντας παράλληλα μια ματιά στις βιτρίνες και στις τιμές των προϊόντων.

Το ΣΟΕ αναζητεί πέντε εμπειρογνώμονες

Στη στελέχωση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) προχωρεί ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας. Με απόφασή του το ΣΟΕ –που λειτουργεί ως ανώτατο συμβουλευτικό όργανο του υπουργού και της κυβέρνησης– προτίθεται να προχωρήσει στη στελέχωση 5 θέσεων της τεχνικής επιστημονικής του γραμματείας με εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αποσπαστούν από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν διδακτορικό τίτλο στην οικονομική επιστήμη, ή στη χρηματοδοτική επιστήμη, ή στη νομική επιστήμη με έμφαση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο ή στο Δίκαιο Χρηματοδοτικών Συναλλαγών. Το περιθώριο για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είναι έως τις 20 Αυγούστου και θα πρέπει να υποβληθούν στη γραμματεία του ΣΟΕ. Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του ΣΟΕ είναι το «δεξί» χέρι του υπουργού στα Εurogroup, οπότε η δουλειά είναι δύσκολη.

Συνάντηση Μουσουρούλη με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας

Η αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και η πλήρης λειτουργική ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος σε αυτό αποτέλεσαν ορισμένα από τα θέματα που συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον νέο υπουργό Ναυτιλίας, Κωνσταντίνο Μουσουρούλη. Ο υπουργός, σε δήλωσή του, τόνισε ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας καθώς και για την πορεία της ποντοπόρου ναυτιλίας, βασικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας. Σχετικά με την ακτοπλοΐα, ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Παπούλια ότι έχει τη βεβαιότητα πως φέτος το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να μη διαταραχθεί η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή