Χαλυβουργία Ελλάδας: σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον του εργοστασίου

Χαλυβουργία Ελλάδας: σήμερα οι αποφάσεις για το μέλλον του εργοστασίου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση μέχρι σήμερα το πρωί ζήτησε ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης από τον επιχειρηματία Ν. Μάνεση προκειμένου να μην προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τους εργαζομένους δεν είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς τα αιτήματα που μεταφέρθηκαν στον υπουργό δεν ήταν συγκεκριμένα και ήταν τα ίδια που έχουν επαναληφθεί στις συναντήσεις των εκάστοτε υπουργών Εργασίας, των απεργών εργαζομένων και της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδας, τους τελευταίους εννέα μήνες που διαρκεί η απεργιακή κινητοποίηση.

Ετσι, δεν υπήρξε πρόοδος στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εργασίας με τον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας Ελλάδας.

Από πλευράς της εταιρείας υποστηρίζεται ότι τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τους εργαζομένους στη συνάντηση με τον κ. Βρούτση δεν είναι συγκεκριμένα και αναφέρεται ως παράδειγμα ότι εμφανίζεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται και ζητείται η επαναπρόσληψή τους, γεγονός όμως που δεν συμφωνεί με τα στοιχεία του λογιστηρίου της επιχείρησης. Ο υπουργός Εργασίας συνομίλησε με τον κ. Μάνεση και ζήτησε προθεσμία μέχρι και σήμερα το πρωί για να βρεθεί μία λύση, πριν ο επιχειρηματίας δώσει εντολή στους κλητήρες να καταθέσουν τις ομαδικές απολύσεις και κλείσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα βαρύ, με τον επιχειρηματία να έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι δεν μπλοφάρει, γεγονός που μάλλον αντιλήφθηκαν και όσοι από τους απεργούς πίστευαν ότι ασκείται εκβιασμός από την πλευρά της διοίκησης για να ανασταλεί η απεργία. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με το τελεσίγραφο Μάνεση στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας για οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και μεταφορά όλης της παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας στη μονάδα του Βόλου. Το τελεσίγραφο ήλθε στη δημοσιότητα μέσα από τις δηλώσεις εργαζομένων που δεν συμμετείχαν στην απεργία και δεν σταμάτησαν ποτέ να διεκδικούν την επιστροφή τους στο εργοστάσιο. Μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει μια βαριά βιομηχανία, ο κ. Βρούτσης επικοινώνησε με τον κ. Μάνεση και του ζήτησε χρόνο. Στη συνέχεια σήκωσε το τηλέφωνο και ζήτησε να τον συνδέσουν με την κ. Παπαρήγα, από την οποία, σε δραματικούς τόνους, ζήτησε να παρέμβει στην κατεύθυνση της λύσης της απεργίας. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, σε δεύτερη επικοινωνία κι αφού μεσολάβησαν η γενική συνέλευση των εργαζομένων και οι συζητήσεις σε Ν.Δ. και ΚΚΕ, ο υπουργός επικοινώνησε και πάλι με τον επικεφαλής του ομίλου, τον οποίο και ενημέρωσε για τη συνάντηση που θα είχε χθες με τους συνδικαλιστές. «Εντάξει, θα περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας πριν καταθέσουμε την αίτηση για τις ομαδικές απολύσεις», απάντησε ο κ. Μάνεσης. Η χθεσινή μέρα κύλησε χωρίς αποτέλεσμα και όλα κρίνονται σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Καθημερινής», ο συμβολισμός της μεγάλης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον όμιλο Μάνεση και στο σωματείο της επιχείρησης είναι πλέον τόσο έντονος όσο και η προοπτική κλεισίματος της μονάδας, που είναι προφανώς τόσο συνδεδεμένη με τη μεγάλη επιρροή που έχει το ΠΑΜΕ στον χώρο του εργοστασίου, που ακόμη και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κ. Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε την Παρασκευή, έσπευσε να βάλει νερό στο κρασί της κάνοντας λόγο για σταδιακή επαναπρόσληψη των απολυμένων.

«Υπάρχει η απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης του σωματείου που λέει ότι από τους 120 -συμφώνησαν και οι απολυμένοι-έλαβε υπόψη μια σειρά πράγματα. Ζητούν να πάρει πίσω 40 απολυμένους και εφόσον έχει αύξηση τζίρου -γιατί προβλέπεται να μπει σε έργα- να απορροφηθούν και οι υπόλοιποι απολυμένοι. Μάλιστα, ορισμένοι είναι και για σύνταξη. Δηλαδή, μετά ένα χρόνο θα έχει μειωθεί και το προσωπικό. Δεν πρέπει να κάνει και αυτός (ο ιδιοκτήτης) κάπου πίσω;» αναρωτήθηκε η γενική γραμματέας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή