Ο ΔΗΚΤΗΣ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ισοδύναμα ίσως να μην είναι και τόσο… ισοδύναμα

Η περίφημη πρόταση Παναγιωτόπουλου να μην προσληφθούν μόνιμα στελέχη, αλλά να επιμηκυνθεί η θητεία των κληρωτών, όχι μόνο δεν θα μειώσει τις δαπάνες, αλλά θα τις αυξήσει. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εντάσσονται στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Εάν αυτή η σχέση δεν αλλάξει, είναι δημοσιονομικά αδιάφορο το εάν κάνει ή δεν κάνει νέες προσλήψεις το υπ. Αμυνας. Αντιθέτως, η αύξηση της θητείας θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να συντηρούν τους κληρωτούς για μεγαλύτερο διάστημα. Συμπέρασμα: το «ισοδύναμο» μέτρο του κ. Παναγιωτόπουλου για να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών δεν στέκει. Ας ελπίσουμε ότι τα άλλα ισοδύναμα είναι πιο επεξεργασμένα.

Στα 5,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου η αξία των αποθεμάτων σε χρυσό που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό προκύπτει από τη συνοπτική λογιστική κατάσταση του Ιουνίου που δημοσίευσε χθες η κεντρική τράπεζα. Η αξία των αποθεμάτων σε χρυσό είναι αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 κατά 1 δισ. ευρώ -από τα 4,9 δισ. ευρώ- ενώ το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας αυξήθηκε από τα 156,1 δισ. ευρώ στα 173,3 δισ. ευρώ.

Ξενοδοχεία υγείας

Ανοίγει ξανά το υπουργείο Υγείας το θέμα για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει η Ελλάδα για την προσφορά υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τη χθεσινή ομιλία του υπουργού κ. Α. Λυκουρέντζου στο χθεσινό συνέδριο για την υγεία. Ο υπουργός είπε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού μπορούν να δημιουργηθούν «Ξενοδοχεία Υγείας» και με τις κατάλληλες υπηρεσίες η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε προσφιλή διεθνή προορισμό για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Ως γνωστόν η νομοθεσία για τον ιατρικό τουρισμό δεν επιτρέπει προς το παρόν ελευθερία και ευελιξία στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Προς διακανονισμό για τον ΦΠΑ ΟΛΠ – ΣΕΠ

Το ποσό 1,94 εκατ. ευρώ κατέβαλε η διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε.) στο υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν σχετικής έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Το ποσό αυτό, το οποίο ισοδυναμεί με το 2% του καθαρού κύκλου εργασιών του ΟΛΠ, καταβάλλεται ετησίως, πέρα από τα μερίσματα των κερδών του Οργανισμού, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ και του Ελληνικού Δημοσίου. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ έκανε δεκτό το αίτημα της ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρικής της Cosco, για εξέταση του θέματος τρόπου καταβολής του ΦΠΑ της ΣΕΠ Α.Ε. προς τον ΟΛΠ, μέσω της διαδικασίας φιλικού διακανονισμού (άρθρο 33, παρ. 2 της Σύμβασης Παραχώρησης). Η ανάγκη διακανονισμού προέκυψε λόγω μη είσπραξης εισέτι από το Ελληνικό Δημόσιο του οφειλόμενου προς τη ΣΕΠ Α.Ε. ΦΠΑ.

«Ουρά» για δημόσιες προτάσεις και έξοδο από Χ.Α.

Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια της γερμανικής εταιρείας Ηenkel να οδηγήσει εκτός Χ.Α. τη θυγατρική της Rilken. Η Henkel, μέσω της δημόσιας πρότασης που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, συγκέντρωσε το 84,37% του μετοχικού κεφαλαίου της Rilken ενώ θα έπρεπε να συγκεντρωθεί το 90% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ανάλογες κινήσεις (με την πλήρη εξαγορά των εισηγμένων εταιρειών από τη μητρική ή και την πώλησή τους σε άλλους ενδιαφερομένους) θα μπορούσαμε να περιμένουμε στις περιπτώσεις των Lafarge με την ΑΓΕΤ Ηρακλής, της Societe με τη Γενική Τράπεζα, των Μινωικών γραμμών με την Grimaldi, ενώ η είσοδος της Deutsche Τelekom στον ΟΤΕ με συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό δεν αποκλείει την πιθανότητα, μακροπρόθεσμα, το Χ.Α. να χάσει μία ακόμη από τις κορυφαίες του εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή