Καθυστερεί η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς οπτικών ινών

Καθυστερεί η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς οπτικών ινών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω νομικών ακροβασιών επιχειρεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων να βρει λύση στο θέμα της ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς (VDSL) στη χώρα μας. Παράλληλα, μετατίθεται για το τέλος του έτους η διάθεση αυτών των υπηρεσιών στους καταναλωτές, καθώς απαιτείται προετοιμασία από την πλευρά τόσο του ΟΤΕ όσο και των παρόχων.

Χθες, για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της ΕΕΤΤ μεταξύ μελών της Επιτροπής και εκπροσώπων των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, στη συνάντηση, που διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, εξετάστηκαν όλες οι υπάρχουσες τεχνικές και τιμολογιακές λύσεις για την προώθηση των επενδύσεων σε δίκτυα επόμενης γενιάς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. «Η ΕΕΤΤ», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, «κάλεσε τον μεν ΟΤΕ να προσαρμόσει στις ανάγκες της αγοράς τα κατάλληλα χονδρικά προϊόντα πρόσβασης με τη διασφάλιση εγγυημένης ποιότητας, τους δε λοιπούς παρόχους να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εργαλεία, που έχει θεσμοθετήσει η Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στα νέα δίκτυα προς όφελος της χώρας και του τελικού καταναλωτή». Επίσης, ως επόμενο βήμα σύμφωνα με την Επιτροπή, «ορίστηκε η υποβολή, εντός των προσεχών ημερών, των δεσμευτικών θέσεων κάθε εταιρείας προς την ΕΕΤΤ, τις οποίες θα εξετάσει η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ προς λήψη της σχετικής εγκριτικής απόφασης των όρων παροχής της νέας υπηρεσίας».

Παράγοντες της αγοράς μετά το πέρας της συνάντησης έκαναν λόγο για «συρρύθμιση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, μεταξύ της Ρυθμιστικής Αρχής και των παρόχων. Και αυτό γιατί συνήθως τους κανόνες θέτει ο ρυθμιστής σε ένα νομικό πλαίσιο και στη συνέχεια οι πάροχοι καλούνται να το εφαρμόσουν. Ωστόσο, λάθη στη διαδικασία ορισμού της αγοράς δικτύων νέας γενιάς αναγκάζουν την ΕΕΤΤ και την αγορά να προχωρήσουν με ένα είδος «συμφωνίας κυρίων», παρά μέσα από ένα καλά θεσμοθετημένο πλαίσιο.

Βασικό αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης αποτέλεσε το προϊόν «γυμνό VDSL», το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο χονδρικής προσφοράς που όρισε πρόσφατα η ΕΕΤΤ. Ο ΟΤΕ ωστόσο δεσμεύτηκε να το διαθέσει στους παρόχους, με τον όρο αυτοί να δεχθούν τα τιμολόγια λιανικής που θα ορίσει η ΕΕΤΤ και πλέον να σταματήσουν τις οχλήσεις τους προς την Ε.Ε. Οι δύο πλευρές, υπό τη διαιτησία της ΕΕΤΤ, φέρεται να συμφώνησαν πάνω σε αυτήν τη βάση, θεωρώντας ότι οδηγεί σε αμοιβαίο όφελος. O OTE, όπως δεσμεύθηκε η νομική σύμβουλος του κ. Ειρ. Νικολαΐδου, θα διαθέσει το «γυμνό VDSL» στους παρόχους –αν και δεν οφείλει να το πράξει– και μετά από ένα εύλογο διάστημα δοκιμών, τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι πάροχοι θα αρχίσουν να προσφέρουν αυτού τους είδους τις συνδέσεις, που θ’ αναβαθμίσουν την ευρυζωνική πρόσβαση των καταναλωτών, επιχειρήσεων κ.λπ.

Ο ΟΤΕ κυριολεκτικά «καίγεται» να προσφέρει τις νέες υπηρεσίες, δεδομένου ότι έχει ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό για τη δημιουργία των νέων υποδομών, χωρίς ωστόσο να καταφέρει τη διάθεσή τους στη λιανική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της επένδυσης αυτής έχει φτάσει μέχρι και στον επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Κομισιόν κ. Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ οι τεράστιες καθυστερήσεις στη λειτουργία του νέου δικτύου του ΟΤΕ έχουν ενοχλήσει ιδιαίτερα την Deutsche Τelekom.

Με βάση αυτή την αρχική συμφωνία κι εφόσον υλοποιηθεί, τότε οι Ελληνες καταναλωτές θα πρέπει ν’ αναμένουν τη διάθεση υπηρεσιών VDSL περίπου στο τέλος του έτους, αν όχι στις αρχές του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή