Δεν βρέθηκε λύση για το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο

Δεν βρέθηκε λύση για το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε τη χθεσινή μέρα για να βρεθεί λύση μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των απεργών στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο.

Με τη φράση «ουδέν σχόλιο» απάντησε στην «Κ» η διοίκηση της εταιρείας στη λακωνική ανακοίνωση των 60 λέξεων που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης. Στην ανακοίνωση ο υπουργός σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή συμφιλιωτική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Χαλυβουργίας και πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης ότι το εργοστάσιο πρέπει να επαναλειτουργήσει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της απασχόλησης και των ίδιων των εργαζομένων. «Εστω και την ύστατη στιγμή, καλούμε όλους να συνεισφέρουν θετικά στην εξεύρεση λύσης και στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο», υπογράμμισε ο υπουργός. Από πλευράς της εταιρείας δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ενώ πηγές της διοίκησης δεν αποκλείουν ακόμη και σήμερα να έχουμε εξελίξεις με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο. Υπενθυμίζουμε ότι το σωματείο των εργαζομένων θέτει ως όρο να λάβει γραπτή δέσμευση από την εταιρεία για την άμεση πρόσληψη των 40 από τους 120 απολυμένους. Στις εναλλακτικές λύσεις που κατέθεσε το σωματείο προς τον υπουργό Εργασίας περιλαμβάνεται και μία πρόταση για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Η διοίκηση υπό τον κ. Ν. Μάνεση υποστηρίζει ότι τα αιτήματα που κατατέθηκαν από τους εργαζομένους δεν είναι συγκεκριμένα και αναφέρουν ως παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ότι το σωματείο εμφανίζει μεγάλο αριθμό εργαζομένων που πρέπει να συνταξιοδοτηθούν και ζητείται η επαναπρόσληψή τους, γεγονός όμως που δεν προκύπτει με τα στοιχεία του λογιστηρίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Η διεύθυνση της επιχείρησης είχε δώσει προθεσμία μέχρι και χθες το μεσημέρι προκειμένου να λήξει η απεργία, σε αντίθετη περίπτωση έχει διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τη μονάδα του Ασπροπύργου και να μεταφέρει όλη την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στη μονάδα του Βόλου. Χθες το απόγευμα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Χαλυβουργιών Ελλάδος, αλλά και αναλυτές της αγοράς, η ζήτηση για ράβδους οπλισμού σκυροδέματος και χονδρόσυρμα έχει υποχωρήσει για το πρώτο εξάμηνο του 2012 πάνω από 40%, ενώ, από το 2006, η μείωση φτάνει το 90%, οδηγώντας τις μεγάλες βιομηχανίες σε σημαντικές ζημίες.

Η καθίζηση της εγχώριας αγοράς οδηγεί τις πέντε βιομηχανίες του κλάδου να αναζητήσουν «λύση ανάγκης» στις εξαγωγές, προκειμένου να μην κλείσουν μονάδες παραγωγής και να μην απαξιωθούν επενδύσεις αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα του ελληνικού κλάδου της χαλυβουργίας ανέρχεται στους 3.720 χιλιάδες τόνους ετησίως. Οι εξαγωγές της ελληνικής χαλυβουργίας υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν, στο εξάμηνο του έτους, περίπου στο 60% με 70% της εγχώριας παραγωγής χάλυβα. Στις ξένες αγορές ωστόσο, τα ελληνικά χαλυβουργικά προϊόντα «κουβαλούν» ανταγωνιστικά μειονεκτήματα, τα οποία σχετίζονται με το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, που συνολικά για τη χαλυβουργία φτάνει περίπου στο 50% του κόστους μεταποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή