Στόχος για το 2012 είναι η φαρμακευτική δαπάνη να διαμορφωθεί στα 2,88 δισ. ευρώ

Στόχος για το 2012 είναι η φαρμακευτική δαπάνη να διαμορφωθεί στα 2,88 δισ. ευρώ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θετικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, αλλά και τα χρέη του ελληνικού Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου Pharma & Health Conference με κεντρικό θέμα «Το σύστημα υγείας σε κρίσιμη καμπή». Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι στόχος για το 2012 είναι η φαρμακευτική δαπάνη να διαμορφωθεί στα 2,88 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και νοσοκομειακών φαρμάκων. Ο κ. Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής, πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis, δήλωσε πως «η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι το «κλειδί» ώστε να μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας, ενώ ανέλυσε ότι η συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην εξοικονόμηση της εξωνοσοκομειακής δαπάνης ανήλθε τα τελευταία τρία χρόνια στα 2,4 δισ. ευρώ, έχοντας στο διάστημα αυτό υποστεί «κούρεμα» ομολόγων αξίας 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος διαθέτει επί πιστώσει κατά τους τελευταίους 20 μήνες φάρμακα προς το ΕΣΥ αξίας 1,65 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα θετικά αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επεσήμανε ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση) τονίζοντας ότι η χρηστικότητα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό για τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξουν πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες του σε επίπεδο εξοπλισμού και ανθρωπίνου δυναμικού. Οπως δήλωσε, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι το μεγαλύτερο online σύστημα καταχώρισης στην Ελλάδα και δέχεται περισσότερες από 5 εκατ. καταχωρίσεις τον μήνα.

Το σύστημα καλύπτει: α) το 95% των φαρμακείων (10.764 καταχωρίσεις), β) το 80% των ιατρών (37.566) και γ) το 80% του συνόλου των συνταγών (4,5 εκατ. καταχωρήσεις).

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος παραδέχθηκε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζητάει το ενδεχόμενο της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για όλα τα φάρμακα. Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου επισήμανε ότι αν υπάρξουν κι άλλες μειώσεις στο περιθώριο κέρδους των φαρμακείων, που τώρα ανέρχεται σε ποσοστό 15%, είναι αναπόφευκτο ότι θα ακολουθήσουν χιλιάδες λουκέτα στον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή