Η ισχύς εν τη ενώσει

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι πως αυτή η ιστορία με τις τράπεζες και τον «νέο κύκλο συγχωνεύσεων», που θα οδηγήσει στην «περαιτέρω συγκέντρωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος», γράφεται για πάνω από… δέκα χρόνια. Σχεδόν από την πρώτη στιγμή, δηλαδή, που έκλεισε ο προηγούμενος κύκλος, αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, τέλη εκείνης του ’90. Με αποτέλεσμα να παραπέμπει πλέον στη γνωστή ιστορία με «τον Πέτρο και τον λύκο». Οταν θα γίνει η κίνηση κανείς δεν θα την… πιστεύει. Και αυτό, γιατί στα χρόνια που μεσολάβησαν προσπάθειες για να δοθεί μια συνέχεια έγιναν. Αλλες πραγματικές και σοβαρές και άλλες πρόχειρες και επιπόλαιες. Ολες όμως είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν κατέληγαν πουθενά.

Ο λόγος; Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κίνητρο. Στις εποχές της ευμάρειας, όταν οι ρυθμοί αύξησης των χρηματοδοτήσεων «έτρεχαν» με 35% και 40% ετησίως (και άρα το «γύρισμα» του χρήματος ήταν κάτι παραπάνω από προσοδοφόρο), το υπόλοιπο των καταθέσεων διαμορφωνόταν στα 250 δισ. ευρώ (άρα υπήρχε άφθονο, φτηνό χρήμα για να υλοποιηθούν μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί) και τα κέρδη κατέγραφαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, που απλώς επιβεβαίωναν τον κανόνα), ποιος είχε τη διάθεση «να σηκώσει μύγα στο σπαθί του»; Γι’ αυτό και «αρραβώνες» που είχαν προαναγγελθεί και «γάμοι» που είχαν ανακοινωθεί διαλύονταν ακόμη και «δι’ ασήμαντον αφορμήν». Εως και μέχρι πριν από λίγους μήνες. Αφού, στην πραγματικότητα, τίποτε δεν υποχρέωνε κανέναν να κάνει οτιδήποτε. Αυτή, ωστόσο, είναι και η κρίσιμη διαφορά του «τότε» με το «τώρα». Ακόμη και σε σχέση με πριν από λίγους μήνες.

Τι μεσολάβησε; Η αδήριτη ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων πιστωτικών τραπεζών. Το άγχος και η αγωνία για την επόμενη μέρα. Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν κλείσει αυτό το μέτωπο, τίποτα δεν πρόκειται να οριστικοποιηθεί -και πάλι- στο κομμάτι των κυοφορούμενων συγχωνεύσεων. Απλώς, σε αυτήν τη φάση, θα επισημοποιηθούν προθέσεις. Οι οποίες, ωστόσο, θα είναι ενδεικτικές των εξελίξεων.

Συνεπώς, ανακοινώσεις -κατά πάσα πιθανότητα- θα γίνουν. Και προθέσεις θα επισημοποιηθούν, όπως στην περίπτωση της Πειραιώς με την Αγροτική. Αλλά και πάλι, αν δεν κλείσει το κεφάλαιο «ανακεφαλαιοποίηση» τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Απλώς, αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι περισσότερο προχωρημένα από κάθε άλλη. Και θα έχουν μια βάση. Ωστόσο, ο κύκλος δεν πρόκειται να κλείσει νωρίτερα από το τέλος του έτους. Οταν υπολογίζεται ότι θα έχει συμπληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι του παζλ της ενίσχυσης των τραπεζών με νέα κεφάλαια. Και για να γίνει ευκολότερα κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρει εφαρμογή ο κανόνας που λέει ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει. Ενίοτε και η σωτηρία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή