Ο ΔΗΚΤΗΣ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν ψυχή, δεν έχουν όμως δικαίωμα ψήφου…

Κι όμως υπάρχουν νούμερα που δεν κρύβουν πίσω τους ανθρώπινες ψυχές και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τα ανακάλυψε και τα προτείνει ως δημοσιονομικά μέτρα, συνεισφέροντας στην προσπάθεια της χώρας να παραμείνει στο ευρώ. Εστειλε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προτάσεις 400 εκατ. ευρώ, όπως η αύξηση του παραβόλου για τις αιτήσεις εργασίας των αλλοδαπών. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και οι αλλοδαποί έχουν ψυχή. Σωστό, αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Επίσης, πρότεινε να περικοπούν κατά 10% οι αποδιδόμενοι πόροι στους δήμους, με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου των δανείων που λαμβάνουν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που το ΤΠ&Δ ανήκει στη γενική κυβέρνηση, ό,τι κερδίζει η χώρα σε μείωση του ελλείμματος από τη μείωση των αποδιδόμενων πόρων, το χάνει από τόκους του ΤΠ&Δ. Ετσι μετράει η τρόικα που δεν έχει ψυχή.

Για ακόμη πέντε χρόνια ανανεώθηκε η σύμβαση συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και του Χρηματιστηρίου της Λευκωσίας. Η κοινή πλατφόρμα Αθήνας – Λευκωσίας που υποστηρίζεται απο το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αποφέρει αμοιβαία οφέλη σε όλα τα επίπεδα της από κοινού δράσης των δύο αγορών. Στην ανακοίνωσή της η ΕΧΑΕ υπογραμμίζει ότι «τα δύο χρηματιστήρια θα επιδιώξουν να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με νέα προϊόντα, υπηρεσίες και δράσεις».

Δεν θα έρθει ο Πορτογάλος

Από τη νέα αποστολή της τρόικας θα λείπει ο Πορτογάλος Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτίνς, νούμερο δύο μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτω από τον Ματίας Μορς. Ο κ. Μαρτίνς ήταν από τους λιγότερο σκληρούς του κλιμακίου και είχε μια γνήσια ανησυχία για την επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ισως βοήθησε σε αυτό και το γεγονός ότι μελετούσε την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αντικαταστάτης του είναι ο Ιταλός Γκαμπριέλε Τζούστινε και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα της κοινοτικής γραφειοκρατίας εκτιμούν ότι θα μας λείψει ο κ. Μαρτίνς.

Ανάσα από τα έντοκα εν όψει θερμού Αυγούστου

Αλλα 2 δισ. ευρώ δανείστηκε αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα μέσω εντόκων γραμματίων. Χθες έγιναν δεκτές και οι συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές για τα γραμμάτια που εξέδωσε το Δημόσιο την περασμένη Τρίτη, ύψους 375 εκατ. ευρώ.

Δεδομένων των ταμειακών προβλημάτων του κράτους -εν αναμονή της έγκρισης της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης- τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να αποτελέσουν την… οδό για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Αυγούστου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μήνα Αύγουστο (που παλαιότερα δεν πραγματοποιούνταν καμία δημοπρασία) να γίνουν και επιπλέον εκδόσεις γραμματίων για να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια.

Το θέμα είναι ότι η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθώς οι εν λόγω εκδόσεις καλύπτονται από τις ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους αντλούν ρευστότητα για τον σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ανοίγουν οι δουλειές των «κυνηγών» χρεών

Αύξηση στη ζήτηση για υπηρεσίες factoring εκδηλώνεται φέτος, οφείλεται δε στην ανάγκη διαχείρισης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων κατά των πελατών τους. Ετσι, οι προοπτικές για το τρέχον έτος δείχνουν αύξηση της ζήτησης κυρίως της υπηρεσίας είσπραξης και διαχείρισης εμπορικών απαιτήσεων εκ μέρους των Factors, η οποία πέρυσι ενισχύθηκε κατά 52,3%. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που πίεσε πέρυσι την αγορά και οδήγησε σε μείωση των συνολικών εργασιών factoring κατά 3,2%. Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα του κλάδου προσελκύει το διεθνές factoring, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης από τις συναλλαγές της στη διεθνή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή