Η ζήτηση αποκωδικοποιητών MPEG4 φέρνει ελλείψεις στα ράφια

Η ζήτηση αποκωδικοποιητών MPEG4 φέρνει ελλείψεις στα ράφια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εφαρμογή της ψηφιακής τηλεόρασης από σήμερα το βράδυ έχει σημάνει συναγερμό στα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών της Αττικής, που διαφημίζουν ελκυστικές προσφορές αποκωδικοποιητών ή τηλεοράσεων τεχνολογίας ΜΡΕG4.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι προβλέψεις για ελλείψεις στα ράφια, καθώς λόγω της κρίσης, οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες έχουν κάνει περιορισμένες παραγγελίες, με αποτέλεσμα το στοκ τόσο των προμηθευτών όσο και των λιανεμπόρων να μην είναι επαρκές.

«Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η Αττική χρειάζεται περί τους 500.000 αποκωδικοποιητές, ενώ οι εισαγωγείς έχουν προμηθευτεί περί τους 100.000» αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εισαγωγικής και εμπορικής εταιρείας δορυφορικών συστημάτων και συστημάτων εικόνας και ήχου View Master, κ. Στέφανος Περαματζέλης. Και προσθέτει ότι οι πρώτες ελλείψεις αναμένεται να φανούν από αύριο Σάββατο που θα γίνουν οι πρώτες μαζικές αγορές και θα ενταθούν εντός της εβδομάδας. Κάτι αντίστοιχο, προσθέτει, συνέβη προ τριετίας και στη Θεσσαλονίκη όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σήμα της Digea. Τότε, μέσα σε λίγες ημέρες είχαν εξαφανιστεί οι ψηφιακοί δέκτες από τα ράφια των καταστημάτων. Στο διάστημα αυτό, τονίζει, παρατηρήθηκαν κρούσματα κερδοσκοπίας, με τις τιμές των δεκτών ακόμη και να διπλασιάζονται, συστήνοντας προσοχή στους καταναλωτές.

Αντίθετη άποψη εκφράζει μέλος του συνεταιρισμού Best Electric που αναφέρει ότι προς το παρόν υπάρχει επάρκεια για την κάλυψη των πρώτων παραγγελιών, ενώ από μεγάλη αλυσίδα διεθνών συμφερόντων εξηγείται ότι σε αυτή τη φάση οι καταναλωτές θα προτιμήσουν να κάνουν αγορά ενός αποκωδικοποιητή για την κεντρική τηλεόραση του σπιτιού. Το δεύτερο αγοραστικό κύμα (κυρίως για δεύτερο ή τρίτο τηλεοπτικό δέκτη) αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, ενώ λόγω της κρίσης αρκετοί καταναλωτές θα περιμένουν μέχρι να καταργηθεί πλήρως το αναλογικό σήμα από την Πάρνηθα (ενδεχομένως στο τέλος του 2013).

Κόστος αγοράς

Οι τιμές των αποκωδικοποιητών ξεκινούν από 29,90 ευρώ και φτάνουν στα 49,90 ευρώ, ενώ υπάρχουν και μοντέλα πολύ πιο εξειδικευμένα που ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Με εξαίρεση τα ακριβά μοντέλα που απαιτούν επαγγελματική εγκατάσταση, το χρέος της οποίας κυμαίνεται περί τα 30 ευρώ, όλα τα υπόλοιπα εγκαθίσταται εύκολα και καλύπτουν τις ανάγκες δεκτών SD και ΗD.

Απαραίτητο αξεσουάρ με έξτρα κόστος είναι ένα καλώδιο που για τηλεοράσεις high definition κοστίζει περί τα 9 ευρώ, ενώ για τηλεοράσεις standard definition περί τα 2 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή