Μειώνονται οι πιστωτικές κάρτες, αλλά αυξάνονται οι χρεωστικές

Μειώνονται οι πιστωτικές κάρτες, αλλά αυξάνονται οι χρεωστικές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στο Λονδίνο στις 27 Ιουλίου, η Ευρώπη προετοιμάζεται για τη μεγάλη έκρηξη του πλαστικού χρήματος, μέσα από την τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών. Η βρετανική πρωτεύουσα έχει επιστρατεύσει τη νέα τεχνολογία της Visa στο σύνολο των 8.000 λεωφορείων του Δημοτικού Οργανισμού Μεταφορών, αλλά και σε περισσότερα από 2.000 ταξί, επιτρέποντας σε όσους βρεθούν στη βρετανική πρωτεύουσα την περίοδο εκείνη να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, κρατώντας απλώς την πιστωτική τους κάρτα μπροστά από το ειδικό τερματικό.

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διενέργεια των συναλλαγών, καταργώντας τη χρήση μετρητών, αυξάνεται στην Ευρώπη ραγδαία και σε τίποτε δεν θυμίζει τις αποτυχημένες ελληνικές προσπάθειες για την εισαγωγή π.χ. της φοροκάρτας, η οποία παρά το γεγονός ότι στοίχισε μερικές δεκάδες εκατομμύρια, η τύχη της… αγνοείται.

Οπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Visa Ελλάδος, κ. Νίκος Καμπανόπουλος, έχει αποδειχθεί ότι «η χρήση του πλαστικού χρήματος αποτελεί βασικό εργαλείο για τη μείωση της παραοικονομίας και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εργαστούν πιο συστηματικά κράτος και Τράπεζες».

Η περιορισμένη χρήση της κάρτας που παρατηρείται στη χώρα μας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Είναι κυρίως συνέπεια της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα της φοροδιαφυγής και αυτή είναι και η βασική αιτία που ερμηνεύει την απροθυμία αρκετών εμπορικών επιχειρήσεων και δη μικρομεσαίων, να πριμοδοτήσουν τη χρήση της.

Το πλαστικό χρήμα συνοδεύεται, άλλωστε, και από στερεότυπα που ταυτίζουν τη χρήση του με τον υπερδανεισμό, μια πρακτική που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια. Οπως εξηγεί ο διευθυντής της Εθνοκάρτας, κ. Γιώργος Χατζηανδρέου, «η τάση αυτή αντιστρέφεται τα τελευταία χρόνια με αφορμή την οικονομική κρίση, αποκαθιστώντας συνθήκες ισόρροπης και υγιούς ανάπτυξης στην αγορά των καρτών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αντίποδα της μείωσης της κατανάλωσης μέσω πιστωτικών καρτών, που καταγράφεται την τελευταία τριετία, παρατηρείται αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών, με ρυθμούς μάλιστα που αντισταθμίζουν τη συρρίκνωση της αγοράς από τη μείωση χρήσης του πλαστικού για πίστωση.

Ετσι ο συνολικός αριθμός των καρτών Visa που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά διατηρήθηκε στα 8,6 εκατομμύρια στο τέλος του 2011, παρά τη μείωση κατά 1 εκατομμύριο των πιστωτικών καρτών.

Η καταναλωτική δαπάνη μέσω πιστωτικών καρτών περιορίστηκε στα 3,3 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το 2009 και αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, καθώς τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις καταναλωτικές τους δαπάνες και οι τράπεζες έχουν μειώσει τα πιστωτικά όρια, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ρευστότητας στο σύστημα. Οι τράπεζες εργάζονται για τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, διευρύνοντας τα οφέλη του πλαστικού χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή