Ενα μεγάλο Mall από το Μοναστηράκι μέχρι την Ομόνοια…

Ενα μεγάλο Mall από το Μοναστηράκι μέχρι την Ομόνοια…

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία των ανοιχτών εμπορικών κέντρων (open mall) αποτελεί για τον εμπορικό κόσμο ίσως την καλύτερη λύση για να ανακοπεί ο μαρασμός που υφίσταται ο κλάδος, συνολικά στη χώρα και ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Η ιδέα, η οποία εδώ και ένα χρόνο «έπεσε» στο τραπέζι από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έχει πλέον ωριμάσει και αυτό που λείπει φυσικά είναι η χρηματοδότηση.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου έχει υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικό πρόγραμμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με πόρους ύψους 6 εκατ. ευρώ και αναμένεται η έγκρισή του από την αρμόδια διαχειριστική αρχή. Το ποσό αυτό, βεβαίως, είναι εξαιρετικά μικρότερο από τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, θεωρείται ότι εάν η δράση εφαρμοσθεί με επιτυχία σε κάποιο δήμο, όπως για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων, θα επιδιωχθεί η αύξηση της χρηματοδότησης.

Σκοπός της δράσης αυτής είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση των εμπορικών κέντρων των πόλεων σε ενιαία κέντρα με δυνατότητες που συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, το αγοραστικό όφελος και την ποιοτική εξυπηρέτηση. Με άλλα λόγια, θα επιδιωχθεί μέσα από τη συνεργασία των δήμων και των εμπορικών συλλόγων να παρέχονται διευκολύνεις στους καταναλωτές, ανάλογες με αυτές που προσφέρουν κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου Mall, όπως χώρους στάθμευσης, παιδικούς σταθμούς, άμεση ενημέρωση για εκπτώσεις και προσφορές, επιβράβευση για αγορές που γίνονται με επιπλέον εκπτώσεις, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, αυτό που εξετάζεται είναι η δημιουργία ανοιχτού εμπορικού κέντρου στο Μοναστηράκι, στην οδό Ερμού ή σε μια ευρύτερη περιοχή που θα ξεκινά από την Πλάκα και θα φτάνει μέχρι την Ομόνοια.

Πέρα, βεβαίως, από τις επιθετικές κινήσεις, όπως αυτή των open malls, ο εμπορικός κόσμος φυσικά συνεχίζει να θέτει τα ζητήματα του παρεμπορίου και των διαδηλώσεων ως ιδιαιτέρως κρίσιμα για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης του οργανωμένου λιανεμπορίου. Ο τζίρος του παρεμπορίου υπολογίζεται ότι το 2011 ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 20 δισ. ευρώ, χρήματα που χάνονται από το νόμιμο εμπόριο, αλλά και από το κράτος, το οποίο δεν εισπράττει φόρους περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, τέλος, έχει προσυπογράψει την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή