Πώληση μονάδων α λα… ιταλικά προωθείται για ΔΕΗ

Πώληση μονάδων α λα… ιταλικά προωθείται για ΔΕΗ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις να έθεσε προτεραιότητα την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, τίποτα ωστόσο μέχρι σήμερα δεν δείχνει να υπάρχει ένα σχέδιο για την υλοποίηση της εξαγγελίας. Αυτό που έγινε σαφές από τον πρωθυπουργό είναι ότι η αποκρατικοποίηση θα προχωρήσει με την πώληση παραγωγικού δυναμικού, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τα υπόλοιπα σενάρια και προσανατολίζεται αποκλειστικά στην πώληση μονάδων.

Εχει επίσης διαφανεί ότι η αποκρατικοποίηση θα στηριχθεί στο ιταλικό μοντέλο, το οποίο θα προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Πρόκειται για το μοντέλο που εφάρμοσε η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Μάσιμο Νταλέμα το 2000, υποχρεώνοντας με νόμο το κρατικό τότε μονοπώλιο της Enel να διαθέσει το 30% του παραγωγικού της δυναμικού σε ανταγωνιστές και παράλληλα την παραχώρηση του μάνατζμεντ του δικτύου μεταφοράς και την πώληση δικτύων διανομής σε δημοτικές εταιρείες μεγάλων πόλεων όπως η Ρώμη, το Μιλάνο, το Τορίνο κ.ά. Ωστόσο, αν αναλογισθεί κανείς ότι το σχέδιο για την πώληση μονάδων της Enel χρειάστηκε δυόμισι χρόνια για να υλοποιηθεί, είναι φανερό ότι οι εκτιμήσεις για υλοποίηση του αντίστοιχου σχεδίου της ΔΕΗ μέσα σε ένα χρόνο (το 2013) είναι μάλλον υπέρμετρα αισιόδοξες. Οι ασφυκτικές προθεσμίες που τίθενται από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου θα υποχρεώσουν λοιπόν την κυβέρνηση να κάνει χρήση και της γαλλικής συνταγής. Πρόκειται για το μοντέλο που εφάρμοσε το κρατικό μονοπώλιο της EDF και το οποίο έχει εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η PAE στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τη PAE, μπορεί να δώσει τέλος και στην εκκρεμότητα της χώρας με την Κομισιόν για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πώληση μονάδων. Το μοντέλο λοιπόν που υιοθετεί η ΡΑΕ είναι μάλλον αυτό της Γαλλίας, το οποίο εφαρμόζει από το 2001 η EDF. Η εικονική πώληση θα αφορά σε πώληση ισχύος από ένα μείγμα λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με συμβόλαια, εξάμηνης ή και ετήσιας διάρκειας. Τα συμβόλαια αυτά θα μπορούν να εξασφαλίζουν, μέσω δημοπρασιών, είτε απευθείας μεγάλοι καταναλωτές, όπως οι ενεργοβόροι βιομηχανίες, είτε προμηθευτές, για λογαριασμό πελατών τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται να γίνεται trading με την πωλούμενη ισχύ. Με τον τρόπο αυτό, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας αποκτούν ενέργεια χαμηλού κόστους, την οποία υποχρεωτικά θα τη διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή και όχι στο σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή