Οι εξελίξεις στην ΑΤΕ ορίζουν το μέλλον των θυγατρικών της

Οι εξελίξεις στην ΑΤΕ ορίζουν το μέλλον των θυγατρικών της

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο εκπορεύονται και οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό τομέα, με αιχμή την ΑΤΕbank και την τύχη της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Η προοπτική συγχώνευσης της Αγροτικής Τράπεζας με άλλη τράπεζα, μετά τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή», ανοίγει τον δρόμο για τη μεταβίβαση και της βασικής θυγατρικής της, της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

Η ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου της ΑΤΕ εμφανίζει με βάση τα στοιχεία του 2011 αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 130 εκατ. ευρώ και η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θεωρείται επιβεβλημένη για την κεφαλαιακή της θωράκιση. Αν και η συζήτηση για το μέλλον της Αγροτικής δεν έχει επεκταθεί στο θέμα της διαχείρισης των συμμετοχών της, η μεταβίβαση της Ασφαλιστικής σε αυτόν που θα αναλάβει το καλό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας θεωρείται δεδομένη για τη διάσωση της εταιρείας.

Από τον μακρύ κατάλογο των συμμετοχών της ΑΤΕbank, που περιλαμβάνει αρκετές εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα και αρκετές σε καθεστώς εκκαθάρισης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τύχη των δύο βασικών επίσης συμμετοχών του ομίλου της, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της Δωδώνης, για τις οποίες έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί πώλησης και αναμένεται η αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί. Στην περίπτωση της Δωδώνης, μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η κοινοπραξία των μετόχων μειοψηφίας (ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Αρτας Φιλιππιάδας), καθώς και τέσσερις ακόμη ξένοι και Ελληνες υποψήφιοι επενδυτές. Αντίστοιχα, σε εξέλιξη είναι η αξιολόγηση των τριών προσφορών που έχουν κατατεθεί για την πώληση του 82,3% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τον σύμβουλο πώλησης, Eurobank, που αναμένεται να ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία έως το τέλος του μήνα.

Η προοπτική ανάληψης της Αγροτικής από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει επισήμως δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον της, εξυπηρετεί το σενάριο μεταβίβασης και της ασφαλιστικής εταιρείας, στον βαθμό που ο όμιλος της Πειραιώς δεν διαθέτει άλλη ασφαλιστική, πέραν του ποσοστού συμμετοχής 30% που διατηρεί στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ενίσχυση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής προσεγγίζουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά με δεδομένη την παντελή έλλειψη κεφαλαίων, η εξεύρεσή τους δεν θεωρείται περίπατος.

Στην περίπτωση από την όλη διαδικασία να προκριθεί η Eurobank, ανοίγει τον δρόμο για τη συγχώνευση της Eurolife (θυγατρικής της Eurobank) με την ΑΤΕ Ασφαλιστική σε ένα κοινό σχήμα με μικρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αλλά σημαντικά προβλήματα, αντίστοιχα αυτών της συγχώνευσης δύο εταιρειών με διαφορετικές εταιρικές κουλτούρες.

Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στο περιθώριο των εξελίξεων, παρά τις ανάγκες για υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα απαιτηθούν τα προσεχή χρόνια, ενόψει του νέου κανονιστικού πλαισίου για τη Φερεγγυότητα 2 (Solvency II). Αν και οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας –με προεξάρχοντα τον όμιλο της Εθνικής– θα επιθυμούσαν την πώληση των θυγατρικών τους ή τη δημιουργία κοινών εταιρειών joint venture με ξένους ομίλους, κάθε παρόμοια σκέψη προσκρούει στην πλήρη απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Το υψηλό ρίσκο της χώρας εξακολουθεί να συνιστά τον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ακόμα και αν πρόκειται για υποσχόμενο κλάδο, όπως είναι ο κλάδος των συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή