ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

O ΔΗΚΤΗΣ

To αίτημα της ΓΣΕΕ ταξίδεψε ώς τη Λαγκάρντ

Εως και στην Κριστίν Λαγκάρντ (φωτογραφία) έφτασε το αίτημα της ΓΣΕΕ για τη διατήρηση με άλλη μορφή φορέα και οργάνωσης των παροχών από την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία. Το θέμα έθεσε στην επικεφαλής του ΔΝΤ η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Σάραν Μπάροου, η οποία ήλθε στη χώρα μας και συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ιωάννη Βρούτση.

Η ITUC συμμερίζεται και υποστηρίζει απόλυτα τη θέση εργοδοτικών οργανώσεων και ΓΣΕΕ για τη διατήρηση των οργανισμών που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Οσο για την πρόσβαση της ITUC στη Λαγκάρντ, θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, αφού οι διεθνείς των συνδικάτων έχουν πάντα τη δυνατότητα συναντήσεων και επαφών σε υψηλόβαθμο επίπεδο.

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με θέμα τις ανοικτές πωλήσεις (short selling). Η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων εκπνέει αύριο. Οπως έχει δηλώσει στην «Κ» ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί η απαγόρευση και τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, τα μέλη της Επ. Κεφαλαιαγοράς θα λάβουν υπ’ όψιν και την ευρωπαϊκή εικόνα στις ανοικτές πωλήσεις όπου σε αρκετά χρηματιστήρια όπως της Ισπανίας, Βελγίου και Ιταλίας ισχύει η απαγόρευση.

«Κανόνια» στον τουρισμό

Ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα στο κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Συνεργαζόμενα ελληνικά ξενοδοχεία από δημοφιλείς προορισμούς όπως της Κέρκυρας προχώρησαν σε σφράγισμα των επιταγών του γραφείου το οποίο δεν κάλυψε τις υποχρεώσεις απέναντί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξενοδόχοι πριν προχωρήσουν στο σφράγισμα των επιταγών επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τους ιδιοκτήτες του γραφείου χωρίς αποτέλεσμα. Η κρίση στον τουρισμό φέρνει ως φαίνεται προ των πυλών και τα πρώτα «κανόνια» στον χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων.

Υποχώρησαν 11,7% οι αφίξεις τουριστών το πρώτο τρίμηνο

Πτώση της τάξης του 11,7% σημείωσαν οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας τις 978.559 από 1.108.387, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε ό,τι αφορά μεγάλες για τον ελληνικό προορισμό αγορές, πτώση κατά 41% σημείωσαν στο τρίμηνο οι αφίξεις από τις ΗΠΑ, κατά 33,8% από τη Γαλλία, κατά 28,4% από την Κύπρο, κατά 8,1% από τη Γερμανία και κατά 7,1% από τη Βρετανία. Αύξηση κατά 12,7% σημείωσαν οι αφίξεις από τη Βουλγαρία και κατά 24,7% από την Αλβανία. Η πτώση των αεροπορικών αφίξεων άγγιξε σε ποσοστό το 16,8%. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας –που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, σε ποσοστό 36,7% επί του συνόλου– οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 19%. Οι αφίξεις διά θαλάσσης μειώθηκαν κατά 14,5% και οι οδικές κατά 4,3%.

Νέα μείωση επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες

Κατά περίπου 50% μειώθηκαν οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις των παρόχων τηλεφωνίας στην Ελλάδα μέσα στην περίοδο 2008-12. Σύμφωνα με αναφορά της τράπεζας Barclays για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες, οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις (capex) στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μειώθηκαν από περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2008 σε 300 εκατ. ευρώ το 2011. Για φέτος αναμένεται περαιτέρω μείωση των επενδύσεων στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ ανάκαμψη αναμένεται για το 2013 όπου η τράπεζα εκτιμά αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών στα 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι χώρες της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη μείωση κεφαλαιουχικών επενδύσεων στην πενταετία 2008-13. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κρίση αλλά και ο επενδυτικός οργασμός της περιόδου 2005-08, θεωρούνται ως οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδήγησαν σ’ αυτή την πτώση των επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες.