Σε δεινή οικονομική θέση ένας στους τρεις Ελληνες

Σε δεινή οικονομική θέση ένας στους τρεις Ελληνες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την οικονομική δυνατότητα για την εξασφάλιση των βασικών ειδών διαβίωσης, δήλωσε το 29% των ερωτηθέντων σε έρευνα που διεξήγαγε και στην Ελλάδα η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC), ενώ μόλις το 10% φαίνεται να έχει τη δυνατότητα αποταμίευσης. Οι Ελληνες εργαζόμενοι αποδεικνύονται οι πλέον πεσιμιστές, αφού το 87% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα βαδίζει σε λαθεμένη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την έρευνα (διεξήχθη από τις 13 Απριλίου ώς τις 3 Μαΐου του 2012 σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Καναδά,Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Μεξικό, Ν. Αφρική, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ), το 77% των ερωτηθέντων Ελλήνων πιστεύει ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουν σε χειρότερες συνθήκες απ’ ό,τι οι γονείς τους. Το 66% επεσήμανε ως μεγαλύτερη απειλή την αύξηση της ανεργίας τα δύο τελευταία χρόνια.

Αρνητικά είναι τα ευρήματα και για τις τράπεζες σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ερωτωμένου πληθυσμού. Το 84% υποστηρίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα, ενώ ανάλογη έμφαση (από το 83%) δίδεται και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, το 81% εκτιμά ότι οι τράπεζες ασκούν εξαιρετικά μεγάλη επιρροή. Εξίσου επικριτικοί στο θέμα των τραπεζών εμφανίζονται και οι ερωτώμενοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις σχετικά με την εφαρμοζόμενη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η έρευνα διαπιστώνει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις απόψεις που διατυπώνει η κυβερνητική ελίτ και η κοινή γνώμη. Μόνο 4% τάσσεται υπέρ της πολιτικής περικοπών που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, ενώ το 86% υποστηρίζει πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας και τόνωσης της ζήτησης προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή