1.535 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε 1.090 τουριστικές επιχειρήσεις

1.535 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε 1.090 τουριστικές επιχειρήσεις

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θριαμβεύει η ανασφάλιστη εργασία στον τουριστικό τομέα και ιδιαίτερα στις εποχικές επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα κοινά κλιμάκια ΙΚΑ-ΣΕΠΕ και ΣΔΟΕ τον Ιούνιο και μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, προκύπτει ότι πάνω από έναν ανασφάλιστο εργαζόμενο έχουν κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα, στις 1.090 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι απασχολούνται 1.535 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Ο έλεγχος είχε ως συνέπεια την επιβολή αρχικών προστίμων ύψους 881.000 ευρώ, ενώ τα συγκεκριμένα καταστήματα τέθηκαν υπό τον έλεγχο των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ στις περιοχές όπου ανήκουν οι ελεγχθείσες επιχειρήσεις.

Το ΙΚΑ με χθεσινή ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχίσουν καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο και συνιστά στους εργοδότες να τηρούν το Ειδικό Βιβλίο Νεοπροσλαμβανομένων με την ταυτόχρονη ασφαλιστική κάλυψη των απασχολουμένων. Οι έλεγχοι αφορούν κυρίως ταβέρνες, καφετέριες, beach bar, νυχτερινά κέντρα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και θαλάσσια σπορ. Το εύρημα των ελεγκτών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Η ανασφάλιστη εργασία στον τουριστικό κλάδο, σύμφωνα και με την εκτίμηση που έκανε στην «Κ» ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, κ. Μιχ. Χάλαρης έχει εκτιναχτεί στο 60% του συνόλου των απασχολουμένων. Το φαινόμενο αφορά κυρίως τις μικρότερες μονάδες και τις επιχειρήσεις οικογενειακού τύπου με συμβοηθούντα μέλη τα οποία δεν καταγράφονται ή μπορεί να είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα. Σε κάθε περίπτωση, η ανασφάλιστη εργασία και ανεργία έχουν παράλληλες ανοδικές πορείες και αλληλοτροφοδοτούνται. Δεν λείπουν δε και οι περιπτώσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες από κοινού αναζητούν τρόπους απόκρυψης της ανασφάλιστης εργασίας προκειμένου να διατηρείται το δικαίωμα σε επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή