Στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα και Impregilo οδεύει το έργο της νέας Λυρικής Σκηνής

Στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα και Impregilo οδεύει το έργο της νέας Λυρικής Σκηνής

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται, εκτός απροόπτου, να καταλήξει το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο της χώρας, η κατασκευή της νέας Λυρικής Σκηνής στο Δέλτα του Φαλήρου (πρώην εγκαταστάσεις Ιπποδρόμου), συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 566 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ιταλικής Impregilo, αναδείχθηκε σε προσωρινό ανάδοχο και αναμένεται να κληθεί τις προσεχείς ημέρες από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που χρηματοδοτεί το έργο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εφόσον δεν παρατηρηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα, οι εργασίες προβλέπεται να αρχίσουν μέχρι τα τέλη του έτους, με πιθανό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης ο όμιλος Ελλάκτωρ, η κοινοπραξία J&P Αβαξ και Bouygues (Γαλλία), αλλά και η Intrakat, σε συνεργασία με τον ισπανικό όμιλο (OHL-Obrascon-Huarte-Lain). Το έργο αποτελούσε μήλον της έριδος για τους κατασκευαστικούς ομίλους, λόγω της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης και κυρίως του ύψους του, καθώς όποιος το λάμβανε, θα εξασφάλιζε πολύ μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο για την προσεχή τριετία, τονώνοντας έτσι τα έσοδά του.

Από τη συνολική έκταση του οικοπέδου (240.000 στρέμματα), 210.000 τ.μ. αφορούν το Κέντρο Πολιτισμού και την Εσπλανάδα (Πάρκο Σταύρος Νιάρχος) και τα υπόλοιπα 30.000 τ.μ. τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου, μια προσφορά προς τον Δήμο Καλλιθέας. Το 85% της έκτασης (145 στρέμματα) θα αποτελεί πράσινο και κοινόχρηστους χώρους, ενώ η δόμηση περιορίζεται στο 15% και θα αφορά τα υπερσύγχρονα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής, με «πράσινη οροφή» διαστάσεων 100 μ. επί 100 μ. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων δεν θα ξεπεράσει τα 60.000 τ.μ.

Το έργο θα ενταχθεί και στη συνολική ανάπλαση του φαληρικού όρμου, που αφορά έκταση 760 στρεμμάτων και προβλέπει μεταξύ άλλων τη «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου και την ενοποίηση του όλου χώρου με την έκταση του παλαιού Ιπποδρόμου. Ηδη άλλωστε, το Ιδρυμα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την προμελέτη της ανάπλασης.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του έργου, η κατασκευή του θα αποφέρει άμεσα 340 εκατ. ευρώ στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ενώ η συνολική συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ακόμα θα προσφέρει απασχόληση σε 1.500 – 2.400 άτομα ετησίως και 250 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ το κράτος αναμένεται να έχει περίπου 40 εκατ. ευρώ ως φορολογικά έσοδα κατά τη φάση κατασκευής και 15 εκατ. ευρώ ετησίως, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Το μεγαλεπήβολο αυτό έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2009 (η αρχική σύλληψη χρονολογείται ήδη από το 1998), όταν το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου, υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για να αναλάβει το συνολικό κόστος της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού, η οποία και επικυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με την ολοκλήρωσή του, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδοθεί στο Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη και αποκλειστικό έλεγχο και τη διαχείρισή του.

Τον συνολικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τόσο της ανάπλασης, όσο και του Κέντρου Πολιτισμού, έχει αναλάβει ο Ιταλός αρχιτέκτονας κ. Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος τη δεκαετία του ’70 έγινε διεθνώς γνωστός για το κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται επίσης το νέο κτίριο των New York Times και η αναμόρφωση του παλαιού λιμανιού της Γένοβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή