O ΔΗΚΤΗΣ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νομπελίστας «πατέρας του ευρώ» στην Αθήνα

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και βραβευμένος με το Νομπέλ Οικονομικών, 1999, Ρόμπερτ Μαντέλ (φωτογραφία), θα μιλήσει σήμερα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο, στις 5 μ.μ., με πρωτοβουλία του ΕΜΠΡΟΣ που επαναδραστηριοποιείται.

Ο καθηγητής Μαντέλ ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε και ασχολήθηκε με το θέμα των Optimal Currency Areas, δηλαδή εκείνες τις προϋποθέσεις που συνιστούν τη συγχώνευση των νομισμάτων μιας περιοχής και τη δημιουργία κοινού νομίσματος.

Γι’ αυτό θεωρείται από πολλούς και «πατέρας του ευρώ». Προφανώς και από τους εν Αθήναις παλιούς μαθητές του, όπως οι κ. Πέτρος Δούκας, Χάρης Μάκκας, Αγγελος Αγγελόπουλος.

Καμία προσφορά δεν κατατέθηκε στον χθεσινό άγονο πλειστηριασμό της Κεράνης, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο εφιάλτης για τους 124 πρώην εργαζομένους της πτωχευθείσας επιχείρησης που διεκδικούν από το 2008 δεδουλευμένα ύψους 12,5 εκατ. Η ανυπαρξία ενδιαφέροντος αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας. Η διαδικασία θα συνεχισθεί τον Οκτώβριο με τον 11ο πλειστηριασμό, με τη νομοθεσία να αναφέρει ότι θα γίνονται συνεχώς πλειστηριασμοί μέχρι να φθάσει το 1 ευρώ η αξία των ακινήτων.

Ο Χαραλαμπίδης στην Εθνική

Την πρόσληψη του κ. Δαμιανού Χαραλαμπίδη ως γενικού διευθυντή Λειτουργικής Στήριξης της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου, αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής. Ο κ. Χαραλαμπίδης έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας και προέρχεται από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς διετέλεσε ανώτατο στέλεχος σε μεγάλου μεγέθους Οργανισμούς Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα με τελευταία απασχόληση στην Vodafone Hellas όπου από το 2009 μέχρι σήμερα ασκεί καθήκοντα γενικού διευθυντή.

«Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα» μέσω Σαντορίνης

Επιχειρηματική αποστολή οργάνωσε το προηγούμενο διήμερο στη Σαντορίνη το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν φορείς του τουρισμού και άλλων κλάδων της Τοσκάνης. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αποστολή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Τσαμίχας ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για προώθηση των ελληνικών εξαγωγών με σύνθημα «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα σε 52 χώρες μέσω 74 εμπορικών επιμελητηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο». Ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο δήμος έχει έτοιμες μελέτες για τους δρόμους του κρασιού και τις πολιτιστικές διαδρομές στο νησί. Επιπροσθέτως, ευελπιστεί σε ένα χρόνο να έχει εξασφαλίσει τις χωροθετήσεις για την κατασκευή μαρίνας. Παράλληλα, δρομολογεί τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου με τη συνεργασία του υιού τού Κουστό.

Εσπειραν υποσχέσεις,κλαδεύουν προσδοκίες

Τις προσδοκίες που έσπειρε σε χιλιάδες αγρότες για εύκολα κέρδη «φυτεύοντας» φωτοβολταϊκά πάνελ στα χωράφια, προσπαθεί να μαζέψει η ΠΑΣΕΓΕΣ και ο πρόεδρός της, Τζανέτος Καραμίχας.

Με επιστολή του προς τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ζητάει μία ακόμη παράταση των προθεσμιών για την εγκατάσταση των αγροτικών φωτοβολταϊκών που έχουν πάρει προσφορές σύνδεσης από τη ΔΕΗ, επικαλούμενος τη δυσκολία χρηματοδότησης. Με τα στοιχεία που παραθέτει ο ίδιος προς τον υπουργό, αποκαλύπτει και την παταγώδη αποτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος. Από τους 4.900 αγρότες που έχουν πάρει όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2011, μόλις 300 (κατ’ εκτίμηση) λειτουργούν σήμερα φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Περί τους 4.600 αγρότες, δηλαδή, κρατούν δεσμευμένη ισχύ από τη ΔΕΗ χωρίς να είναι σε θέση να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους και η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητάει να τους δοθεί νέα παράταση, αναγνωρίζοντας προφανώς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην παραπλάνησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή