Αύξηση χωρητικότητας, μείωση του μέσου όρου ηλικίας

Αύξηση χωρητικότητας, μείωση του μέσου όρου ηλικίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένος σε χωρητικότητα, στους 44,05 εκατομμύρια τόνους dwt έναντι 42,9 εκατομμυρίων τόνων dwt το 2011, εμφανίζεται ο υπό ελληνική σημαία εμπορικός στόλος, παρά το γεγονός ότι σε αριθμό πλοίων καταγράφει μείωση κατά 2,5% στα 1.989 πλοία, (άνω των 100 κ.ο.χ.) έναντι 2.056 πλοίων το 2011. Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων είναι τα 10,5 έτη, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος ηλικίας σε διεθνές επίπεδο είναι στα 12,5 έτη. Την ίδια στιγμή η ελληνική σημαία συνεχίζει να βρίσκεται στη κατηγορία της «ποιοτικής ναυτιλίας» («Λευκή Λίστα») του διεθνούς Οργανισμού Paris MOU σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχων (Port State Control), που διενεργήθηκαν σε διάφορα λιμάνια του κόσμου από τις Αρχές του Paris MOU κατά την περίοδο του 2011. Η ελληνική σημαία καταλαμβάνει τη 10η θέση της «Λευκής Λίστας», η οποία αριθμεί συνολικά 43 σημαίες, έχοντας 19 κρατήσεις πλοίων που επιθεωρήθηκαν. Στην προηγούμενη καταγραφή των ελέγχων του Paris MOU, για το 2010, η ελληνική σημαία βρισκόταν στη 12η θέση με 22 κρατήσεις, γεγονός που καταδεικνύει τις περαιτέρω προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης του υπό ελληνική σημαία στόλου εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών. Πρώτη στη «Λευκή Λίστα» έρχεται η Γερμανία και ακολουθούν η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και η Μ. Βρετανία.

Στην «Γκρι Λίστα» του Paris MOU, δηλαδή με μέτριες επιδόσεις σχετικά με τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν την ποιοτική ναυτιλία, βρίσκονται συνολικά 20 σημαίες. Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν το Καζαχστάν και ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι σημαίες των χωρών Αγ. Βικέντιος και Γρενανδίνες με 126 κρατήσεις πλοίων, εκάστη. Στη «Μαύρη Λίστα» βρίσκονται 17 συνολικά σημαίες με πρώτες τις σημαίες των χωρών Ονδούρα, Ντομίνικα, Συρία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία και Γεωργία που χαρακτηρίζονται ως «μέτριου κινδύνου». Ως «υψηλού ρίσκου» χαρακτηρίζονται και οι σημαίες των χωρών Αλβανία, Τανζανία και Σιέρα Λεόνε και ως «πολύ υψηλού κινδύνου» του Τόγκο, της Βολιβίας και της Λιβύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή