Μέσω Διαδικτύου οι περισσότερες απάτες με κάρτες

Μέσω Διαδικτύου οι περισσότερες απάτες με κάρτες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 1,26 δισ. ευρώ ανήλθε το 2010 η απάτη μέσω πιστωτικών καρτών, καταγράφοντας μικρή αύξηση της τάξης μόλις του 0,7% σε σχέση με το 2010, ενώ σε σχέση με το 2009 σημειώθηκε μείωση κατά 12,1%. Αυτό προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ειδικότερα, το μισό της αξίας της απάτης που καταγράφηκε το 2010 υπήρξε σε συναλλαγές που δεν απαιτούν τη φυσική χρήση της κάρτας.

Πρόκειται για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου, για αγορές δηλαδή που ο χρήστης πληκτρολογεί ή παρέχει τα στοιχεία της κάρτας του, το ύψος της οποίας ανήλθε στα 648 εκατ. ευρώ έναντι 571 εκατ. ευρώ το 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το ένα τρίτο της αξίας της απάτης καταγράφηκε στα εμπορικά σημεία μέσω των μηχανημάτων POS που είναι εγκατεστημένα στα καταστήματα, ενώ το ένα έκτο της απάτης σημειώθηκε στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τα γνωστά ΑΤΜ.

Η αξία μάλιστα της απάτης που σημειώθηκε μέσω των ΑΤΜ και των POS ήταν ακόμη μικρότερη το 2010 και η αιτία αποδίδεται στη μετάπτωση στην τεχνολογία με chip (EMV), που προωθήθηκε από τα συστήματα πληρωμών και έχει σε μεγάλο βαθμό εφαρμοστεί στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τον βαθμό υιοθέτησης της τεχνολογίας EMV από τα κράτη–μέλη το 2010, στην Ελλάδα το chip έχει ενσωματωθεί στο 58,23% των καρτών, στο 99,88% των ΑΤΜs και στο 70,59% των μηχανημάτων POS. Καθολική είναι σχεδόν η προσαρμογή στην τεχνολογία του chip σε άλλα κράτη–μέλη όπως η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία, ενώ σε υψηλά ποσοστά άνω του 80% είναι σε χώρες όπως η Κύπρος, η Τσεχοσλοβακία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία κ.ά.

Το 90% των περιπτώσεων της απάτης στα ΑΤΜ και τα POS είναι αποτέλεσμα της χρήσης πλαστών καρτών ή καρτών που έχουν κλαπεί, ποσοστό που βαίνει μειούμενο και παρατηρείται κυρίως εκτός των χωρών που ανήκουν στον ενιαίο χώρο πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή