Με ΑΤΕ, Τ.Τ., Emporiki ξεκινά η αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη

Με ΑΤΕ, Τ.Τ., Emporiki ξεκινά η αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αιχμή την Αγροτική Τράπεζα δρομολογούνται οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αναδιάταξης του τραπεζικού χάρτη που θα περιλαμβάνει, εκτός από την ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Emporiki Βank.

Η διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας, διαχωρίζοντας το «καλό» και το «κακό» χαρτοφυλάκιό της, αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, λύση που προωθείται σε συνδυασμό με την προοπτική πώλησης του υγιούς σκέλους της.

Η επιλογή της παράλληλης λύσης για την ΑΤΕ εξυπηρετεί τον στόχο της μείωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα αντλήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτός που θα αγοράσει την ΑΤΕbank και μέχρι στιγμής επισήμως έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της η Τράπεζα Πειραιώς και ανεπισήμως και η Εurobank.

Η Eurobank εμφανίζεται μεταξύ των ενδιαφερομένων και της Emporiki Bank, μετά την απόφαση της Credit Agricole, να περιορίσει την έκθεσή της στην Ελλάδα, αλλά η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς σε ρόλο διεκδικητή φέρονται τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Alpha Bank. Η τελευταία φαίνεται από την πλευρά της να επιδιώκει μια στρατηγική συνεργασία με τη Credit Agricole, που θα οδηγεί σε μειωμένη συμμετοχή του γαλλικού ομίλου στο νέο σχήμα, ενώ η διαμόρφωση του νέου χάρτη, περιλαμβάνει και τα σχέδια για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο διαθέτουν ήδη μικρά ποσοστά της τάξης του 6% τόσο η Εθνική όσο και η Εurobank.

Σε κάθε περίπτωση η αναδιοργάνωση θα έχει πυρήνα τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, που έχουν κριθεί βιώσιμες και έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης από το ΤΧΣ.

Στις προτεραιότητες των επόμενων ημερών είναι η οριστικοποίηση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα κρίνουν και τη συμμετοχή ή όχι ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που τοποθετούνται τον Δεκέμβριο. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται άλλωστε να οριστικοποιηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που προκύπτουν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, όπως αυτές θα προκύψουν από το due dilligence που πραγματοποιεί το ΤΧΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή