Προεκλογικά έφυγαν καταθέσεις 15,3 δισ. από τις τράπεζες

Προεκλογικά έφυγαν καταθέσεις 15,3 δισ. από τις τράπεζες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια 15,3 δισ. ευρώ σήκωσαν οι καταθέτες από τις τράπεζες το κρίσιμο δίμηνο της προεκλογικής περιόδου, αποτέλεσμα του κλίματος πανικού που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα την επίμαχη περίοδο. Ο ρυθμός μείωσης των καταθέσεων μεταξύ τέλους Απριλίου και Ιουνίου άγγιξε το 9,2%, ενώ σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο ο ρυθμός μείωσης άγγιξε το 20%.

Η τάση απόσυρσης των καταθέσεων ανεκόπη μετά τις 17 Ιουνίου και τη συγκρότηση κυβέρνησης, που αν και δημιούργησε συνθήκες οιονεί σταθερότητας, είχε ήδη οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των καταθέσεων στα 150,6 εκατ. ευρώ έναντι 157,4 δισ. ευρώ τον Μάιο και 165,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις θα είχαν πέσει κάτω από το όριο των 150 δισ. ευρώ εάν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου δεν είχε αρχίσει η δειλή επιστροφή μέρους των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν.

Στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι η τάση επιστροφής των καταθέσεων που ξεκίνησε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, συνεχίστηκε και τον Ιούλιο με συνέπεια να έχουν επιστρέψει περί τα δύο τρίτα των συνολικών εκροών, δηλαδή περί τα 10 δισ. ευρώ. Η διατηρησιμότητα του ύψους των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι εύθραυστη, στον βαθμό που ο Αύγουστος είναι μήνας εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά και οι μέχρι σήμερα καταλογισμοί φόρων από την εκκαθάριση των δηλώσεων έχουν φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος υπολογίζονται στα 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μεγάλο θύμα των εκροών ήταν οι προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων υποχώρησαν κατά 9,6 δισ. ευρώ το επίμαχο δίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 74,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, από 77,8 δισ. ευρώ τον Μάιο και 83,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας ότι το κλίμα πανικού επηρέασε κατά κύριο λόγο τους αποταμιευτές, οι οποίοι επιχείρησαν να διασώσουν μέρος από τις αποταμιεύσεις τους.

Οι απώλειες στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου που τηρούν τα νοικοκυριά ήταν της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα περιορίστηκαν στα 46,4 δισ. ευρώ από 48,4 δισ. ευρώ τον Μάιο και 49,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν στα 127,4 δισ. ευρώ από 133,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και 140,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ τα υπόλοιπα των λογαριασμών από τις επιχειρήσεις περιορίστηκαν στα 23,2 δισ. ευρώ από 24,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και 25,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Ο δραματικός ρυθμός μείωσης των καταθέσεων αναδεικνύει το έλλειμμα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και δεν συμβαδίζει με τον ρυθμό μείωσης των δανείων, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος υποχώρησε τον Ιούνιο κατά 4,3%. Το υπόλοιπο του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μειώθηκε στα 240,1 δισ. ευρώ από 242 δισ. ευρώ τον Μάιο και 253,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011 και παρά τις δυσκολίες ρευστότητας των τραπεζών, η καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν αφού αφαιρεθούν αυτά που αποπληρώθηκαν, ήταν θετική και διαμορφώθηκε στα 851 εκατ. ευρώ.

Η αιτία της μικρής αποκλιμάκωσης του χρέους του ιδιωτικού τομέα αποδίδεται στις αναδιαρθρώσεις και τις αναχρηματοδοτήσεις, στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Η πρακτική αυτή συντηρεί το χρέος σε υψηλά επίπεδα, καθώς μικρό μέρος των οφειλών αποπληρώνεται, ενώ την ίδια στιγμή τα δάνεια που δίνονται είναι ελάχιστα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε στα 114,5 δισ. ευρώ από 115,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και 121,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011 και το σύνολο των κλάδων με εξαίρεση τον κλάδο ηλεκτρισμού είχε αρνητικό πρόσημο χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή